Trece (încă) un an greu pentru gimnastica românească
Publicat de Catalin Donose, 20 decembrie 2019, 09:30
Preşedinta interimară a Federaţiei Române de Gimnastică, Maria Fumea, a declarat, că 2019 a fost unul dintre cei mai grei ani ai gimnasticii româneşti, în special ca urmare a ratării calificării echipelor feminină şi masculină la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
‘Încheiem unul dintre cei mai grei ani ai gimnasticii româneşti. Asta în primul rând din cauza rezultatelor de la Campionatele Mondiale de la Stuttgart, acolo unde echipele feminină şi masculină ale României ar fi trebuit să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Din nefericire acest lucru nu s-a întâmplat, calificându-ne doar cu Marian Drăgulescu şi cu Maria Holbură. De asemenea, a fost un an greu şi dintr-un alt punct de vedere. Deşi am avut o finanţare foarte bună din partea Ministerului Tineretului şi Sportului şi un ajutor nepreţuit din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, noi nu am reuşit, mă refer la federaţie şi la loturile olimpice, să ne ridicăm la aşteptările celor care ne-au ajutat atât de mult’, a afirmat Fumea.
Ea a menţionat totuşi că gimnastica artistică românească are şanse să îşi revină ca urmare a juniorilor care în ultima perioadă au obţinut rezultate importante în competiţiile internaţionale.
‘Din perspectiva juniorilor chiar suntem bucuroşi şi avem speranţe îndreptăţite, mai ales în urma concursurilor din toamnă pe care le-au avut echipele care fac parte din programul ‘Ţară, ţară, vrem campioane’. În concursurile internaţionale aceste sportive au avut un cuvânt greu de spus, atât pe echipe, cât şi individual şi pe aparate. Deci perspectiva arată bine. Numai că va trebui să ne prezentăm bine anul viitor la Campionatul European de senioare, în 2021 la fel, pentru ca aceste micuţe care sunt aşa de talentate şi care se antrenează foarte bine să poată să acceadă la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024′, a afirmat preşedinta FRG.
‘La masculin avem un campion mondial, pe Gabriel Burtănete, la sărituri, deci el este exact pe urmele lui Marian Drăgulescu. La juniori avem un colectiv tehnic destul de bun, aşa cum îl avem la Reşiţa pe domnul Dan Grecu, care este şi vicepreşedinte Federaţiei Române de Gimnastică. Acesta aduce un plus important prin experienţa şi valoarea dânsului, de aceea eu am încredere în perspectivele juniorilor şi la masculin’, a adăugat Maria Fumea.
‘De asemenea, vreau să menţionez şi numeroasele medalii obţinute de sportivii noştri la gimnastică aerobică. Iar aici vreau să subliniez performanţa Andreei Bogati, cea care a luat medalii la Campionatele Europene din acest an şi a avut un parcurs extraordinar la Jocurile Europene de la Minsk, unde a câştigat două medalii, un argint şi un bronz’, a mai afirmat Fumea.
Din punct de vedere administrativ, Federaţia Română de Gimnastică a avut de asemenea un an dificil, rămânând fără preşedinta Andreea Răducan chiar în luna decembrie. ‘Andreea Răducan a încercat ca preşedintă de federaţie să schimbe şi mentalităţile şi direcţia pe care ar trebui să meargă gimnastica. Din păcate, din nou nu am avut succes şi Andreea Răducan şi-a dat demisia şi atunci nu se poate spune că a fost un an prea bun pentru gimnastica românescă’, a menţionat Maria Fumea, cea care a fost desemnată preşedintă interimară până la organizarea unor noi alegeri.
În 2020, FRG nu are aşteptări prea mari în ceea ce priveşte seniorii, dar preşedinta speră ca Marian Drăgulescu să îşi îndeplinească visul, acela de a urca pe prima poziţie a podiumului la sărituri la Jocurile Olimpice de la Tokyo. ‘Marian Drăgulescu doreşte să-şi îndeplinească visul. Lui îi lipseşte medalia de aur la competiţia supremă, Jocurile Olimpice. Asta nu înseamnă că noi mergem acum 100% pe această medalie, dar noi îi dorim succes în continuare. Se va antrena cu antrenorul Ştefan Gal şi sperăm să intre în finala de la Tokyo. Iar acolo, ca orice finală, totul este deschis şi o medalie cred eu că ar putea obţine Marian Drăgulescu. În ceea ce priveşte Campionatele Europene de senioare, eu consider că avem şanse să mai calificăm măcar o sportivă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin Silviana Sfiringu, Ioana Stănciulescu sau Denisa Golgotă. La junioare avem o sportivă foarte bună, care a confirmat la concursurile internaţionale, Ana Maria Bărbosu. Ea va merge la Campionatele Europene de junioare cu echipa şi acolo cred că se vor lua medalii’, a precizat Fumea.
În opinia preşedintei FRG, sportivii anului sunt Marian Drăgulescu la gimnastică artistică masculin, Maria Holbură la gimnastică artistică feminin şi Andreea Bogati la gimnastică aerobică. ‘În gimnastica artistică masculină sportivul numărul 1 în acest an este Marian Drăgulescu, la feminin sigur că este Maria Holbură, iar la gimnastică aerobică este, bineînţeles, Andreea Bogati, cea care a luat medalii la Campionatele Europene şi la Jocurile Europene de la Minsk. În ceea ce priveşte toate sporturile, eu le respect foarte mult pe Simona Halep, pe Cristina Neagu, pentru performanţele realizare, dar sportivii de la canotaj cred că sunt în frunte din punctul meu de vedere în acest an’, a mai spus Maria Fumea.
Echipele naţionale feminine şi masculine ale României, conduse de antrenorii Nicolae Forminte, respectiv Marius Urzică, au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo în urma rezultatelor slabe înregistrate la Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică de la Stuttgart. Este a doua ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice, după Rio de Janeiro, în care echipele de gimnastică ale României nu vor participa. România va fi reprezentată la Tokyo doar la individual prin sportivii Maria Holbură (individual compus) şi Marian Drăgulescu (sărituri).
La prima ediţie a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistica pentru juniori, organizată la Gyor (Ungaria), singura medalie a fost aurul obţinut de Gabriel Burtănete în proba de sărituri.
La Festivalul Olimpic al Tineretului European, competiţie găzduită Baku, gimnaştii români au câştigat 8 noi medalii: 4 de argint – echipa feminină (Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu şi Antonia Duţă), Robert Burtănete (sărituri) Silvia Sfiringu (bârnă) şi Ioana Stănciulescu (sol); 4 de bronz –
Gabriel Burtanete (sărituri), Silvia Sfiringu (sărituri), Ioana Stănciulescu (paralele) şi Silvia Sfiringu (sol).
România a câştigat 5 medalii la Campionatele Europene de gimnastică aerobică de la Baku (Azerbaidjan), 1 de aur, 1 argint şi 3 de bronz, iar la Jocurile Europene de la Minsk 2 medalii, 1 de argint şi 1 de bronz.
Cătălin Donose
Foto – Arhivă