Interviu: Dr. Lelia Rus-Pîrvan – cea de a doua ediție a Bienalei Naționale de Pictură, Constanța – 2023
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 iulie 2023, 09:56
În perioada 1 iulie – 31 august 2023, la Muzeul de Artă Constanța, are loc cea de a doua ediție a Bienalei Naționale de Pictură, Constanța – 2023.
Pe simeze se regăsesc 100 de lucrări semnate de 100 artiști, selectați dintr-un număr de peste 250.
Manifestarea își propune să celebreze două personalități de marcă ale spațiului cultural dobrogean. Este vorba despre fostele directoare ale Muzeului de Artă, care vor fi omagiate prin acordarea a două premii oferite în mod distinct anul acesta: Premiul special „Florica Cruceru” și Premiul special „Doina Păuleanu”.
Directorul Muzeului de Artă Constanța, Dr. Lelia Rus-Pîrvan, a dialogat pe această temă cu Larisa Calistru.
Bună dimineața!
Dr. Lelia Rus-Pîrvan: Bună dimineața și mulțumim pentru invitație!
Vă mulțumim și noi că v-ați făcut puțin timp să intrăm în legătură telefonică directă. Așadar, cea de-a 2-a ediție a Bienalei Naționale de Pictură Constanța 2023, va celebra două personalități marcante ale orașului nostru. Este vorba despre fostele directoare ale Muzeului de Artă Constanța, doamnele Florica Cruceru și Doina Păuleanu. Cât de important a fost activitatea dumnealor pentru strângere a tezaurului de care ne bucurăm astăzi la Constanța?
Dr. Lelia Rus-Pîrvan: Este adevărat, au avut o importanță fundamentală atât la strângerea și prezervarea patrimoniului muzeului nostru, cât și la promovarea acestuia, numele muzeului nostru ajungând astfel pe buzele tuturor, devenind un muzeu de importanță națională aș putea spune și cred că felul în care acesta s-a gândit în jurul tematicii marine și a spațiului acesta dobrogean, plin de soare, plin de frumusețe, cred că îl face un muzeu foarte special și apreciat atât de specialiști, cât și de publicul larg. Așa că importanța celor două doamne este una extrem de de actuală și chiar dacă ele nu se mai află astăzi printre noi, ne-am gândit că este un mod foarte potrivit de a omagia numele lor.
Această bienală este o rampă de lansare pentru tinerii artiști. Ce premii se vor acorda anul acesta?
Dr. Lelia Rus-Pîrvan: Vor fi mai multe premii, două premii speciale, cu numele celor două directoare, așa cum ați spus și dvs. Și sigur, premiile întâi, doi, trei, o mențiune, un premiu special pe care îl va acorda de această dată Uniunea Artiștilor Plastici. Am vorbit cu conducerea Uniunii și au fost încântați și onorați să participe cu un premiu anul acesta și pe lângă aceste premii vor exista și 10 nominalizări, iar premianții și nominalizații vor merge tot așa, pentru prima oară și într-o tabără organizată aici, la Constanța, de Muzeul de Artă și Consiliul Județean.
În deschiderea bienalei, începând cu ora 17:00, vor susține un concert Andreea Bratu, pianist concertist și Adrian Mihai artist instrumentist. Ambii sunt cadre didactice la Facultatea de Arte de la Universitatea Ovidius din Constanța. Ce ne puteți spune despre concertele lor?
Dr. Lelia Rus-Pîrvan: Este adevărat. Sunt colegii noștri de la Universitate care au fost mereu alături de noi. Le face mare plăcere să vină și să concerteze în sălile Muzeului de Artă Constanța. Andreea Bratu este lector universitar doctor și este unul dintre cei mai importanți pianiști ai locului. Ea se va axa pe o zonă de muzică modernă, iar Adrian Mihai este asistent universitar doctor, la fel la Facultatea de Arte, la Universitatea Ovidius. El este și compozitor, așa că o să ascultăm și niște compoziții proprii ale sale. El este un interpret care se bazează mult pe inovație, pe folosirea de instrumente noi, în special a dudukului, un instrument cu origini armenești. În deschiderea bienalei, Adrian Mihai ne va interpreta câteva lucrări personale originale la duduk, și nu numai.
Interviul integral:
Interviu realizat de Larisa Calistru / redactor online – Daniel Țăndăreanu