Sărbătorim Dobrogea
Publicat de , 24 noiembrie 2017, 18:03
Perioada 14-23 noiembrie ar trebui să fie anual, pentru dobrogeni,o perioadă de mare sărbătoare. Între 14 și 23 noiembrie 1878, după încheierea Războiului de Independență, în urma Tratatului de la Berlin, Dobrogea reintra oficial în componența statului român modern. Atunci a avut loc intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea. Mai întâi la Tulcea, apoi la Constanța. Domnitorul Carol I prezenta două importante documente: Proclamaţia către dobrogeni şi un Înalt ordin de zi către armată. Proclamaţia poate fi considerată o asigurare a respectării legilor ţării, a religiei minorităţilor din această provincie şi a proprietăţilor, a ordinei şi disciplinei, dar şi un îndemn la colaborare cu autorităţile statului roman.
De-a lungul timpului au fost mai multe încercări de a impune în conștiința națională aceste date, dar rezultatele nu au fost totuși pe măsura eforturilor. Cu câțiva ani în urmă, mai mulți parlamentari de Constanța au inițiat un proiect legislativ prin care Ziua Dobrogei să fie declarată sărbătoare națională. După doi ani de zbatere prin Parlament, în anul 2015, data de 14 noiembrie a devenit oficială, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 742 privind instituirea acestei zile drept Ziua Dobrogei.
Ne-am fi așteptat ca acest lucru să determine o creștere a interesului pentru organizarea unor evenimente dedicate momentului istoric, dar acestea au fost totuși destul de puține. Sigur, 139 de ani nu este un număr rotund. Dar 2018 se anunță unul al aniversărilor semnificative și ar trebui să fie pregătit din vreme.
Din acest motiv și din multe altele, în cadrul unei mese rotunde ce a avut loc simbolic în sala ”Remus Opreanu”, numită așa după primul prefect al Constanței, Ziarul Ziua de Constanța a lansat la 23 noiembrie 2017, o provocare autorităților dobrogene și un proiect deosebit, intitulat Biblioteca virtuală-Fondul documentar ”Dobrogea de ieri și de azi”. Proiect special, dăruit cititorilor la aniversarea celor 17 ani de la înființarea publicației.
Ieri, în sala de festivități a Consiliului Județean Constanța, au fost alături autoritățile locale, prefecții și primarii celor două capitale de județ, reprezentanții consiliilor județene, personalități ale Dobrogei, directori de instituții, jurnaliști. O festivitate emoționantă care a cuprins intonarea Imnului de Stat și a imnului Dobrogei, un moment de reconstituire istorică prin prezența unei trupe purtând uniforme de dorobanți și interpretarea rolului regelui Carol I. Au fost rostite alocuțiuni. Cum menționam, au participat numeroase personalități care au vorbit la superlativ despre spiritul dobrogean. Ar fi nedrept să menționez câteva nume și să omit altele.
Emoționantă a fost omagierea, post mortem, a unor nume importante ale culturii dobrogene, care au primit ordinul ”meritul dobrogean”: istoricul Virgil COMAN, cercetătorii Zizi și Petre COVACEF, senatorul Gheorghe DUMITRAȘCU, profesorul universitar Puiu ENACHE, compozitorul Mitică LUPU, scriitorul Constantin NOVAC, isotricul Gavrilă SIMION, generalul Adrian SOCI, istoricul Adrian RĂDULESCU, scriitorul Olimpiu Vladimirov.
Mi-a reținut atenția manifestul lansat de ziarul Ziua de Constanța privind problemele din cultură ce ar trebui să fie rezolvate în anul 2018 și evenimentele ce ar trebui să fie organizate în cinstea Centenarului Marii Uniri și a împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la țară.
Proiectul -Biblioteca virtuală-Fondul documentar ”Dobrogea de ieri și de azi” este extrem de interesant. Cine a crezut că vechiul nu contează în jurnalism, și s-a ghidat în politica editorială după expresia ”yesterday news paper”, a greșit. Pentru că reacția profesioniștilor din presă este condiționată indiscutabil de actualitate. Și actualitate, modernitate înseamnă astăzi, mai ales, spațiul virtual. Jurnaliștii au înțeles rapid acest lucru și s-au adaptat modernității. De acum începe bucuria dar și canonul menținerii echilibrului dintre nou și vechi.
Radio Constanța este prima instituție de media din regiune care, încă din anul 1990, în spiritul dialogului interetnic, a oferit un spațiu emisiunilor pentru minorități, în acest mozaic multietnic dobrogean. Tot Radio Constanța a realizat în anul 2008 prima Gală a dialogului interetnic, omagiind personalități ale comunităților etnice. Au fost 5 ediții. Am câștigat cu toții din acest efort, așa cum aceast proiect inițiat de Ziua de Constanța este un câștig pentru noi toți, cetățeni ai României.
Pentru că, mai presus de competiție, de concurență, de rating, trebuie să înțelegem cu toții, în momente definitorii pentru devenirea unui neam, cât este de importantă unitatea.
Așadar, #sărbătoreșteDobrogea! La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, Ziua de Constanța!
Steliana Bajdechi