“Biblioteca din Gară”, un nou proiect al CFR Infrastructură Constanţa
Publicat de Doina Sirbu, 13 martie 2024, 07:46
Un proiect al CFR Infrastructură, „Biblioteca din Gară”, oferă posibilitatea călătorilor de a împrumuta o carte din Gara Constanța pentru a o citi în tren, pe durata călătoriei. Inițiativa încurajează cititul în format fizic, în detrimentul celui online.
Cei care trec prin Gara Constanța poate au observat câteva rafturi cu cărți. Dacă vă întrebați ce este cu ele, ei bine, sunt gratis pentru cei care vor să citească în timpul călătoriei. Mai multe despre acest lucru aflăm de la reprezentantul biroului de presă al CFR Infrastructură, Cătălin Schipor, pe care l-am întrebat dacă mai citește lumea în tren.
Da, am observat cu bucurie că acest lucru încă se întâmplă. Chiar am călătorit de curând cu trenul și am văzut că oamenii citesc, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure, pentru că avem un proiect inițiat în acest sens din luna decembrie 2023. Este vorba despre proiectul “Biblioteca din Gară”. Este un proiect prin care călătorii, cei care trec prin gara Constanța pot să își aleagă o carte gratuită dintr-un raft pe care să o citească cât călătoresc cu trenul.
Nu există și în gara de destinație un proiect similar?
Colegii din Gara Murfatlar au ceva de genul acesta, iar de curând colegii de la CFR Infrastructură Craiova au preluat ideea și au făcut o bibliotecă în gară, pe același principiu.
Asta înseamnă că stocul de carte, la un moment dat, se consumă. Ce faceți în cazul acesta?
Cărțile care ajung în rafturile bibliotecii din gară provin din donații. Sunt colegi care ne-au adus, ne-au ajutat cu cărți, dar și persoane care ne-au adus la birou cărți și cu bucurie am constatat că uneori am găsit în gară, lângă bibliotecă, tot așa, depozitate cărți de persoane care au renunțat la ele pentru acest proiect. Avem în gară, un afiș unde tocmai le sugerăm acest lucru celor care trec pe lângă bibilotecă, şi anume faptul că ne pot aduce cărți. Avem numărul de telefon de contact, ne pot suna și vom merge personal și le ridicăm cărțile de acasă de unde le-au depozitate. Important este să facem ceva cu ele, să se bucure cineva de ele, să nu ajungă la ghena de gunoi sau pe foc. Multe dintre ele, chiar dacă sunt cărți vechi, foarte vechi, sunt autori și volume care nu s-au mai republicat și este păcat de el. Este păcat să nu le citim măcar o dată în viață, să citim și altceva decât literatura modernă. Acest proiect încercăm să-l ducem cât mai mult timp, dar avem nevoie de ajutorul tuturor, să ne sune și mergem cu drag și le ridicăm, pentru că este păcat să aruncăm cultura la gunoi.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău