După o lună de primenire spirituală prin post aspru, slujbe şi rugăciuni, credincioşii musulmani vor sărbători, miercuri, 10 aprilie 2024, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram, sărbătoare care încheie Luna Sfântă Ramazan.
La asfințit, începe Eid al-Fitr, sărbătoarea care încheie Ramadanul, luna postului musulman (început în seara zilei de 10 martie). Timp de trei zile, în perioada 10 – 12 aprilie, se sărbătoreşte Ramazan Bayram-ul, numită și Şeker Bayram.
Zilele de Bayram sunt o binecuvântare pentru musulmani, prilej de apropiere, de deschidere a sufletului și de împărtășire a bucuriei comune. De asemenea, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare, credincioșii musulmani obișnuiesc să își viziteze rudele și prietenii, bucurându-se de cei dragi și cinstind memoria celor care au trecut la cele veșnice.
Șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, va oficia, mâine dimineață, slujba de Ramazan Bayram, la Geamia Hunchiar din municipiul Constanța.
Respectând tradiţia, Muftiul Iusuf Muurat adresează credincioşilor musulmani tradiţionala urare: „Ramazan Bayram Fericit!” – „Ramazan Bayramı Qayırlı bolsın!” – „Ramazan Bayramı hayırlı olsun!” – „Eid Al-Fitr Mubarak!”
Despre semnificația sărbătorii, ascultați un interviu cu profesor univ. dr. Nuredin Ibram, realizat de Cecilia Pătrăhău:
Comunitatea musulmană celebrează sâmbătă, 9 iulie 2022, prima din cele patru zile de Kurban Bayram.
Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică și este celebrată în luna Zilhigge, ultima lună din calendarul islamic.
Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului. Sărbătoarea durează patru zile, iar în prima zi, după slujba religioasă oficiată în lăcașurile de cult, credincioșii musulmani sacrifică animale, doar o parte din carne fiind păstrată pentru casă, restul fiind împărțită în special persoanelor cu posibilități materiale reduse. Ca și cu prilejul Ramazan Bayram-ului, și în acest caz se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite.
Premergător Sărbătorii Sacrificiului, în lumea musulmană are loc pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina (Regatul Arabiei Saudite), acesta fiind unul din cei cinci stâlpi ai Islamului. Pelerinajul, ce se desfăşoară după un ritual strict, reiterează drumul Profetului Muhammed (PbuH) la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa şi Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar şi puterea sacrificiului pentru credinţa în Creator, probată de Profetul Ibrahim.
Respectând, tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), sâmbătă, 9 iulie 2022 de la ora 06:08, la Geamia Hunchiar, din Municipiul Constanţa, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet İşleri Başkanlığı) și reprezentanții unor asociații social-umanitare din Europa, ai Fundaţiei Hasene Germania – din Köln și din Republica Turcia. În prag de sărbătoare, muftiul Muurat Iusuf transmite credincioșilor musulmani următorul mesaj: „Fiecare musulman, atât din România, cât și de pe întreg Mapamondul, împărtășește în aceste zile bucuria Sărbătorii Sacrificiului alături de familie și prieteni. Sunt zile încărcate de profunde semnificații religioase, care ne întăresc totodată și relațiile cu cei din jurul nostru și ne înlesnesc reflecția asupra propriilor gânduri și trăiri. Kurban-ul înseamnă apropierea de Creator, de semeni, de dreptate, de bunătate, de fapte frumoase și totodată de noi înșine. În această zi de mare sărbătoare, să ne rugăm la Bunul Allah ca toți cei care trec prin oroarea războiului și a foametei să fie binecuvântați cu un trai fără de suferință, iar această sărbătoare să fie pentru fiecare dintre noi prilej de bucurie și liniște sufletească”, alături de tradiționala urare:
„UN BAİRAM FERİCİT!”
„KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“
„KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”
„EID AL-ADHA MUBARAK!”
După o lună de primenire spirituală prin post, slujbe şi rugăciuni credincioşii musulmani sărbătoresc timp de trei zile, începând de marți, „Ramazan Bayram-ul”.
Zilele de Bayram sunt o binecuvântare pentru musulmanii care de-a lungul Lunii Sfinte Ramazan au ținut post. Aceste zile sunt un prilej de apropiere, de deschidere a sufletului și de împărtășirea bucuriei comune. De asemenea, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare își vizitează rudele și prietenii, se bucură de cei dragi și cinstesc memoria celor care au trecut la cele veșnice.
Sărbătoarea marchează sfărşitul celor 29 de zile de post şi rugăciune, iar slujbele religioase cu ocazia Ramazan Bairamului sunt oficiate în toate geamiile din România.
„Am încheiat luna sfântă a Ramadanului, luna în care s-a ținut post, iar astăzi, timp de trei zile celebrăm Ramazan Bayramul. Cu acest prilej, transmitem tuturor cetățenilor, conaționali ai nostri turci și tătari, din zona noastră de responsabilitate un Ramazan Bayram Fericit, plin de seninătate și cu multe bucurii!” a declarat consulul Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul Consulatului.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Radio Constanța