(VIDEO) Cele opt recife artificiale, amplasate în dreptul Cazinoului din Constanţa, au prins viaţă. Imagini spectaculoase
Publicat de Cristina Ghelasie, 10 iulie 2015, 10:15 / actualizat: 10 iulie 2015, 21:46
La nici o lună de la instalare, cele opt recife artificiale, amplasate în dreptul Cazinoului din Constanţa de ONG Mare Nostrum, cu ajutorul Companiei Van Oord, au prins viaţă, la propriu.
Imaginile surprinse de scafandri de la PRODIVE SERVICES demonstrează că recifele contribuie la restaurarea biodiversităţii în Marea Neagră, prin asigurarea unui loc de reproducere pentru o varietate de organisme marine, cum ar fi midiile negre.
“Este o surpriză chiar foarte plăcută. Noi chiar ne făcusem nişte estimări să luăm primele probe după trei luni de la instalarea recifelor, pentru că aşteptam reproducerea de toamnă a scoicilor. Ne gândeam că până atunci vom avea doar nişte plastic gol. Dar, iată că la prima scufundare, la nici o lună de la instalarea lor în apă, avem o surpriză plăcută: o bogaţie mare de organisme deja instalate pe recife, atât specii de peşti, meduze, crustacei, creveţi şi căluţi de mare, despre care ştim că au nevoie de un substrat stabil de care să se prindă cu codiţa, altfel nu reuşesc să se hrănească. Noi vom lua probe de apă şi vom monitoriza atent zona în continuare şi asta înseamnă că recifele îşi îndeplinesc deja rolul de biofiltru, dar şi un rol secundar, acela de a spori numărul de indivizi şi biodiversitatea zonei. Estimăm că în primăvara viitoare vom avea o bogaţie marină pe placul scufundătorilor care doresc să vadă vieţuitoarele marine în mediul lor natural”, a declarat directorul executiv Mare Nostrum, Mihaela Cândea.
La maturitate, fiecare midie ajunge să filtreze până la 50 de litri de apă de mare, zilnic.
Amintim, cele opt structuri cilindrice construite, din polipropilenă, de partenerul bulgar al proiectului, cu o înălţime de 7 m şi 2,5 m diametru au fost scufundate, de scafandri de la Van Oord DMC, la o adâncime de 11 metri şi ancorate solid, cu greutăţi de 3 tone, care asigură menţinerea lor pe poziţie.
Recifele au fost amplasate la 25 m distanţă unul faţă de altul şi sunt semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv uşor detectabil pe radar: