Tulburările de limbaj la copii: când devin o problemă şi cum acţionăm
Publicat de magda.chirana, 24 mai 2015, 11:07
Tulburările de limbaj la copii devin o problemă atunci când cei din jur nu înţeleg în mod constant ce doreşte să spună copilul, sunt de părere specialiştii în logopedie.
De asemenea, părinţii ar trebui să îşi pună un semn de întrebare atunci când la grădiniţă nu reuşeşte să se exprime şi să se faca înţeles de ceilalţi copii, ceea ce poate duce la izolarea copilului.
Tulburările de limbaj de genul bâlbâielii sau a exprimării greoaie, pot apărea în mediul social, din cauza unei timidităţi sau a presiunii resimţite din partea celorlalţi.
Întârzierile de limbaj sau mutismul apar şi dacă cel mic nu a fost stimulat verbal de către cei din jur ,adulţii din jur nu au comunicat suficient cu el sau a fost lăsat mult timp singur.
Atenţie şi la limbajul părinţilor! Când aceştia îşi modifică ei înşişi limbajul, pentru a-l imita pe cel incorect al copilului, exprimându-si în acest fel simpatia şi afecţiunea faţă de copil , pot apărea tulburări d elimbaj la copil. În engleză, fenomenul se numeste „baby talk”.
Uneori, tulburările apar din cauza unor deficienţe auditive care pot să nu fie sesizate de părinţi, astfel că un examen auditiv al copilului este indicat.
Ce soluţii există, în opinia specialiştilor:
Realizează împreună cu copilul diverse jocuri prin care să exerseze sunetele dificile.
Corectează-l pe copil când observi că pronunţă frecvent în mod gresit un cuvânt.
Cere ajutorul unui specialist pentru o examinare a copilului pentru a preveni sau identifica simptome ale tulburării de limbaj; asigură-te că cel mic este supus inclusiv unui examen auditiv.
Stimulează-l pe copil să vorbească şi comunică în familie cât mai mult cu el, astfel şi limbajul se va dezvolta, iar vocabularul se va îmbogăţi.