Confiscarea extinsă a averii va putea fi aplicată atunci când pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare.
Prevederea este inclusă într-un proiect de modificare a legislaţiei penale adoptat ieri de Executiv.
Redactorul nostru, Mihaela Dumitrescu, spune că „proiectul transpune în legislația românească directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor persoanelor condamnate pentru unele infracțiuni de corpuție. Astfel, condamnații pentru delapidare, abuz în serviciu, conflict de interese, obținere ilegală de fonduri, își vor pierde toată averea dobândită în ultimii 5 ani de dinaintea deciziei instanței, dacă prin astfel de fapte au fost obținute foloase materiale, iar pedeapsa aplicată este de cel puțin 4 ani. Proiectul elaborat de Ministerul Justiției va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului“.
Unu la sută din populaţia lumii va avea mai mulţi bani şi averi decât toţi ceilalţi pământeni la un loc, până la anul, dacă nu se iau măsuri pentru a reduce prăpastia tot mai adâncă dintre bogaţi şi săraci. Iar asta va afecta creşterea economică!
Avertismentul vine de la organizaţia internaţională Oxfam. Aceasta a realizat un raport plecând de la un studiu al băncii elveţiene Credit Suisse şi lista Forbes a miliardarilor.
263 de trilioane de dolari – la atât a ajuns averea totală din lume, anul trecut. 47 de milioane de oameni se pot mândri că au în conturi cel puţin 790 de mii de dolari. Evident, cei mai bogaţi dintre cei bogaţi nici nu pot număra averile de zeci de miliarde.
Printre ei, Bill Gates, cofondatorul celei mai mari companii de programe de calculatoare din lume, Warren Buffett, magnatul de afaceri recunoscut drept cel mai de succes investitor al secolului trecut, şi Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei de socializare Facebook.
Bogăţia nu înseamnă însă doar Statele Unite. Peste trei milioane şi jumătate dintre bogatii lumii trăiesc în Franţa. Aproape 3 milioane sunt în Marea Britanie şi cam tot atâţia – în Germania.
Surprinzător, deşi economia germană este cea mai mare din Europa, acolo sunt mai puţini oameni bogaţi decât în alte ţări. Şi asta fiindcă nivelul de proprietate e mai scăzut.
Între ţările asiatice, Japonia şi China au peste un milion de bogătaşi.
Se spune că banul la ban trage. Cei mai bogaţi 80 de oameni şi-au dublat averea în numerar, între 2009 şi 2014.
Miliardarii implicaţi în afaceri din industria farmaceutică şi sănătate au obţinut un plus de aproape 50 la sută, într-un singur an. Le-a mers la fel de bine si celor cu afaceri în domeniul financiar.
Între timp, cei fără resurse o duc tot mai rău. În lume, o persoană din trei trăieşte în sărăcie.
Federaţia internaţională umanitară Oxfam avertizează că, dacă statele nu iau măsuri împotriva inegalităţilor, prăpastia se va adânci. Chiar de la anul, un singur procent din populaţia lumii va ajunge să deţină averi cât toţi ceilalţi oameni la un loc.