Controverse pe tema reducerilor la călătoriile pe calea ferată pentru studenți
Publicat de Adina Sîrbu, 3 septembrie 2023, 08:47
Noua Lege a învățământului superior, nr. 199/2023, intrată în vigoare astăzi, prevede reduceri de 90% pentru studenți la transportul feroviar. Motivând că normele de aplicare a legii sunt în dezbatere publică până la finele lui septembrie, CFR Călători a anunțat că suspendă facilitățile pentru studenți la transportul feroviar. Autoritatea pentru Reformă Feroviară, susține, însă, că studenții beneficiază în continuare de reduceri, potrivit legii, de la 3 septembrie.
Legitimaţiile de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând din 3 septembrie 2023 doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente noii Legi a învăţământului superior nr. 199/2023 – a informat CFR Călători printr-un comunicat.
”CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023”, se menţionează în comunicat.
Alți doi operatori feroviari privați au emis comunicate similare.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că studenţii trebuie să beneficieze, începând de astăzi, de facilitățile la călătoriile cu trenul și atrage atenția că operatorii feroviari încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023.
“Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern” transmite ANOSR.
Interpretarea juridică a studenților este confirmată de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, care consideră că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor.
ARF citează din Legea 199/2023, potrivit căreia: ”Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani.
Studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
Studenţii cetăţeni români înmatriculaţi la instituţii de învăţământ în străinătate la forma de învăţământ cu frecvenţă beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studenţesc valabil pentru acel an universitar”.
Normele metodologice privind transportul cu metroul şi trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului, iar sumele se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii – mai spune ARF.
Redactor: Adina Sîrbu