Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 ianuarie 2023, 08:18
Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forţele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.
La 22 noiembrie 2004, Adunarea Generală a menţionat în rezoluţia A/RES/59/26 că, în anul 2005, urma să fie marcată cea de-a 60-a aniversare de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Două luni mai târziu, pe 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a ONU a organizat o sesiune specială ce privea împlinirea a 60 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste. Întâlnirea la nivel înalt a fost determinată de solicitările a aproximativ 30 de state membre şi a fost prima de acest gen.
La nouă luni după sesiunea specială, la 1 noiembrie 2005, Adunarea Generală a adoptat prin consens rezoluţia A/RES/60/7, care respingea orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie în totalitate, fie parţial, şi a condamnat „fără rezerve” toate manifestările de intoleranţă religioasă, instigare, hărţuire sau violenţă împotriva persoanelor sau comunităţilor pe baza originii etnice sau a credinţei religioase, ori de câte ori apar. Rezoluţia a felicitat acele state care s-au implicat activ în conservarea siturilor care au servit drept lagăre ale morţii naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.
De asemenea, rezoluţia A/RES/60/7 menţiona că Organizaţia Naţiunilor Unite va desemna ziua de 27 ianuarie, momentul eliberării de către aliaţi a lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, drept Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.
În 2007, rezoluţia 61/255 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, adoptată la 26 ianuarie, condamna orice negare a Holocaustului şi îndemna toate statele membre să respingă fără rezerve orice negare a Holocaustului.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în 20 ianuarie 2022, prin consens, o rezoluţie propusă de Israel, prin care cheamă toate statele să lupte împotriva negării Holocaustului şi contra antisemitismului, mai ales pe reţelele sociale. Textul a fost pus la punct cu ajutorul Germaniei şi co-sponsorizat de 114 state din cele 193 câte numără ONU, potrivit AFP.
Totodată, rezoluţia îndeamnă statele membre să „elaboreze programe educative care vor întipări în spiritul generaţiilor viitoare învăţămintele Holocaustului spre a ajuta la prevenirea actelor de genocid”, şi le cere statelor, ca şi giganţilor reţelelor sociale „să ia măsuri active pentru a lupta contra antisemitismului şi negaţionismului sau a deformării Holocaustului”.
Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate, în fiecare an, o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.
În acest an, tema este „Acasă şi apartenenţă”. În anul 2022 tema care a ghidat comemorarea şi educaţia despre Holocaust a fost „Memorie, Demnitate şi Justiţie”.
Tema din 2021 privind comemorarea Holocaustului a fost „Înfruntând consecinţele: recuperarea şi reconstituirea după Holocaust”. Aceasta a avut în vedere măsurile luate imediat după Holocaust pentru a începe procesul de recuperare şi reconstituire a indivizilor, comunităţii şi sistemelor de justiţie.
În 2020, la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), tema aleasă a fost „La 75 de ani de la Auschwitz – Educaţia Holocaustului şi Comemorarea pentru Justiţie Globală”.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu