Până în prezent au fost solicitate aproximativ 400.000 de atestate de producător şi alte 300.000 de carnete de comercializare – a anunţat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Costantin.
El a explicat care este scopul noilor reglementări, intrate în vigoare de la 1 mai:
În acest moment, la Constanţa, în Piata Tomis III, doar cinci producători au adus noile atestate, iar pe tarabele lor a fost lipită o bulină roşie pe care scrie „producător agricol”.
Atestatul trebuie eliberat de primării, este valabil un an de zile şi va fi vizat semestrial.
Producătorii agricoli care vând în piaţă fără atestat riscă amenzi care pot ajunge la peste 22 de mii de lei.
Vineri a intrat în vigoare această prevedere, prin care certificatul de producător este înlocuit cu atestatul de producător.
Documentul, care se eliberează de primărie, are valabilitate un an şi trebuie vizat semestrial, cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, efectivele de animale înregistrate în Registrul Agricol.
Producătorul trebuie să aibă şi un carnet de comercializare a produselor, care ţine loc de chitanţier.
Noua regulă are deja efecte şi stârneşte nemulţumirea unora dintre cei vizaţi.
În Piaţa Centrală din Municipiul Giurgiu efectele s-au făcut simţite încă din prima zi de aplicare.
Marian Pavel, administratorul pieţei: „Se observă o diminuare a prezenţei producătorilor agricoli, în sensul că procentual vorbind sunt cu 40% mai puţini decât înainte”.
Producătorii de legume sunt nemulţumiţi: „Era bine pe carnet de producător. De ce ne pune să facem o mie şi una de acte, să scriem de acasă cu câte legături de pătrunjel plecăm, cu câte nuci, cu câte ouă”.
„Eu stau toată ziua să scriu pe ăla?”
De cealaltă parte, părerile cumpărătorilor sunt împărţite:
„Ţăranul este învăţat să muncească, nu să aibă document”.
„Fiecare trebuie să răspundă pentru ceea ce prestează”.
Noua reglementare mai spune că dacă producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constitutie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.
Începând cu 1 mai 2015, producătorii agricoli vor trebui să deţină un atestat pentru a-şi putea vinde marfa în pieţele agroalimentare.
Documentul, care înlocuieşte certificatul de producător, conţine informaţii detaliate atât despre cel care produce cât şi despre exploataţia acestuia.
Cei care nu vor respectă această regulă riscă amenzi de până la 22.500 lei. Atestatul de producător va fi valabil un an calendaristic.
Concret, potrivit Legii pieţelor (Legea 145/2014) care a intrat în vigoare în luna octombrie a anului trecut, atestatul conţine informaţii precum numele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată de acesta, respectiv efectivele de animale pe care le deţine şi pe care le-a înregistrat în registrul agricol.
Actul, eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, este valabil un singur an şi trebuie ştampilat şi semnat semestrial de primarul comunei sau oraşului pe teritoriul căruia are ţăranul exploataţia. Actul se poate acorda cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură.