Astăzi este Ziua Internațională a Cumpărării Lucrurilor Ieftine și Vechi
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 august 2018, 13:56
Astăzi este una dintre sărbătorile amuzante din calendarul zilelor internaționale și anume cea a „Cumpărării Lucrurilor Ieftine și Vechi“
Dacă pentru unii dintre noi obiectele vechi nu mai au valoare, pentru alții sunt adevărate comori.
Unele pot fi folosite și în zilele noastre, iar în unele cazuri de la simpla plăcere de la colecta până la o afacere sau salvarea dintr-un impas financiar este doar un pas, consideră Nicolae Ichim, care a adunat preț de 25 de ani astfel de lucruri și care acum îi sunt de mare folos.
„Am investit mult timp și suflet pentru a aduna aceste obiecte vechi cu care am amenajat un muzeu, fără taxă. De scurtă vreme, am pus în vânzare aceste obiecte: costume tradiționale românești, care, căruțe, oale, ulcele, preșuri, covoare, pături, felinare, lămpi, fel de fel de tablouri, butoaie, unelte din toate activitățile – de fierărie, de tâmplărie, biciclete, roabe“, detaliază Nicolae Ichim, pentru Radio Constanța.
Obiectele pe care le adună nu pot fi considerate antichități ori obiecte de artă sau de patrimoniu, pentru că, spune Nicolae Ichim, la rândul său, le-a achiziționat la preț de chilipir. De altfel, atunci când e gata să se despartă de ele, nu cere sume nejustificate pentru a le vinde.
„Nu sunt prețuri mari, sunt prețuri accesibile oamenilor de rând. Dacă își doresc un aparat de radio sau o farfurie artizanală…“, adaugă colecționarul constănțean.
A început să strângă tot felul de obiecte vechi, cu suflet și poveste, prin natura meseriei sale. A avut o vreme când a călătorit prin țară foarte mult, iar mergând prin satele pitorești ale României, i-a fost greu să plece din fiecare loc fără câte un suvenir care să-i amintească de acele meleaguri sau de vreo poveste interesantă de viață.
„Întâlneam câte un țăran și îl întrebam «aveți vreun obiect vechi în ogradă?»; ei de regulă spuneau că nu, dar le ceream voie să arunc o privire prin gospodărie și aflați că n-a fost rost vreodată să ies de acolo fără câte vreun obiect în mână. Trebuie să recunoaște, toate aceste obiecte vechi îți aduc o încărcătură pozitivă pentru faptul că multe dintre ele erau făcute în rugăciune, nu ca astăzi, la normă, computerizat, pe bandă rulantă și fără a avea rezistență în timp“, subliniază Nicolae Ichim.
Tot el mai crede că fiecare dintre noi ar trebui să identificăm un domeniu de care suntem atrași și să căutăm să colecționăm obiecte vechi legate de acel domeniu pe care să le lăsăm moștenire urmașilor noștri. Când vorbim de obiecte de unelte și obiecte de artizanat românești, se poate spune că aducem în casele noastre și păstrăm în lada de zestre fărâme din istoria și tradiția poporului nostru.
Autor: Carmen SECUIU