Valul de arșiță continuă să afecteze România
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 iulie 2024, 06:05
Toată ţara se află, miercuri, sub avertizări meteorologice Cod galben şi portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, anunţă ANM.
În Dobrogea, maxima zilei va fi de 38 de grade Celsius, cerul va fi senin, iar pe litoral se vor înregistra 33 de grade în aer și 25…26 grade în apa mării.
Joi și vineri, arșita se va intensifica, iar mercurul din termometre va urca, în zona continentală, până la 40 de grade Celsius, iar pe litoral sunt anunțate valori de 34 de grade Celsius.
Și nopțile se anunță tropicale, cu minime de 21…26 de grade.
Primăria Constanța a comunicat că în sprijinul persoanelor afectate de caniculă intervin farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori şi hidrata în incinta acestora şi în mare parte dintre ele beneficiază gratuit şi de măsurarea tensiunii arteriale.
Și în județul Tulcea, zeci de farmacii, cabinete medicale și alte instituții organizează puncte de prim-ajutor, potrivit listei de pe site-ul DSP Tulcea.
Valul de caniculă intens și persistent afectează România, aducând valori de peste 40 de grade Celsius la umbră în sudul țării, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Radio România Actualități.
Potrivit directorului ANM, temperaturile cresc de la o zi la alta. iar masa de aer foarte caldă de origine tropicală dinspre nordul Africii staționează pe o suprafață mult mai mare la nivel european, astfel că vorbim de probabilitatea unui val de căldură foarte intens, de lungă durată, care afectează suprafețe mari.
„Este o perioadă nu doar mai lungă, ci mult mai intensă și mult mai timpurie (comparativ cu anii anteriori, n.r.), pentru că deja în luna iunie din acest an a fost cel mai timpuriu val de căldură persistent și intens din istoria măsurătorilor meteorologice. În 22 și 23 iunie am emis avertizarea meteorologică generală de Cod roșu pentru județe din partea de sud a țării, comparativ cu anii anteriori când aceste situații se produceau spre finalul lunii iunie, după 25 iunie. Am încheiat prima lună din vara 2024 – cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, și înregistrăm deja o abatere termică-record de 3,6 grade Celsius, depășind recordul din 2019 cu 2,5.”, a spus directorul ANM.
Surse: ANM, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto:Pixabay