CONSTANȚA: Lansare de produs tradițional dobrogean – brânza de capră de la Stejaru
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 aprilie 2019, 12:52
Vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 13.00, în sala de evenimente Sky View de la hotelul Parc din Mamaia, va avea loc lansarea unui produs atestat traditional dobrogean, brânza de capră de la Stejaru.
Brânza de capră va fi însoțită de pâinea de casa plămădită de Otilia Dragomir în mica ei brutărie de la „Poftă de pâine”, dulceață de trandafiri făcută de familia Gigi și Mihaela Dumbravă, țărani dobrogeni care dețin întinsa cultură de trandafiri de la Cobadin și vinurile alese dobrogene din Crama Hamangia, prezentate de Alex Petrescu.
La eveniment va fi prezent și Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești „Vanghilizmo” de la Mihail Kogălniceanu.
În Dobrogea de Nord, la aproape 90 km de Constanța și la aproximativ 60 km de Tulcea, se află satul Stejaru, locul în care trăiește o comunitate de aromâni, printer care se află și familia picurarlui Nicolae Migit (picurar înseamnă păstor sau cioban, cuvânt asemănător cu arhaicul păcurar).
Așa cum deseori povestește, Picurarlu Nicolae din satul Stejaru, numit cândva Eschibaba, este cioban din tată în fiu, iar înaintașii săi, aromâni bijduveni, cu turme de oi și mulți cai, au trecut prin Cadrilater ajungând apoi pe aceste meleaguri.
Astăzi Picurarlu din Stejaru crește peste 120 de căprițe din al căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative a ieșit și brânza albă și savuroasă atestată ca produs traditional.
Picurarlu din Stejaru, pe numele său Nicolae Migit spune că: “De ani buni mă ocup de păstoritul caprelor, munceșc din zori până-n noapte, iar ceea ce mă ține sănătos este laptele de capră proaspăt băut seara și zerul pe care îl beau de dimineață, adevărate medicamente”.
Fiica Picurarlui din Stejaru, Mirabela Burrichter Migit, este cea care care i-a introdus acum aproape trei ani pe platforma online Țăranii Dobrogeni, în Asociația Țăranii Dobrogeni, datorită cărora au crescut impresionant vânzările produselor din gospodărie, urmând aderarea la Inomar Cluster, unde a beneficiat de consultanță pentru atestarea produsului traditional și participarea la proiectul “Experiențe Dobrogene”.
Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Tăranii Dobrogeni