Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor
Publicat de Adina Sîrbu,
30 septembrie 2024, 11:31
La data de 28 septembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu au desfășurat o acțiune pentru verificarea legalității deținerii unor categorii de arme.
Astfel, au fost verificați la domiciliu 7 deținători de arme din municipiul Constanța și comuna 23 August.
În urma controalelor efectuate, au fost ridicate în vederea indisponibilizării două arme.
Astfel, polițiștii au identificat doi bărbați, de 36 de ani, respectiv 68 de ani, ambii din municipiul Constanța, care ar fi deținut arme neletale de autoapărare, (pistoale cu bile de cauciuc), având permisul de armă expirat.
În ambele cauze, cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Sursă și foto: IPJ Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu
Marți, 05 decembrie 2023, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal Tulcea, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul SAS Tulcea și al polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic Tulcea, au efectuat 3 percheziții domiciliare pe raza județului Tulcea, într-un dosar penal ce vizează infracțiunile de evaziune fiscală și abuz de încredere.
În fapt, activitatea infracțională desfășurată de făptuitori constă în modalitatea de folosire a unor bunuri aparținând persoanei vătămate, nedeclarând la organul fiscal teritorial veniturile realizate din activitățile comerciale desfășurate.
La percheziții, au fost ridicate suma de 24.500 de lei, susceptibilă a proveni din vânzarea bunurilor părții vătămate, precum și două pistoale cu bile de cauciuc deținute fără drept, și a fost pus în executare un mandat de aducere.
În cauză a fost extinsă urmarirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de deținere fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării.
În continuare, polițiștii efectuează cercetări, în vederea stabilirii situatiei de fapt.
Pistoalele găsite în camionul unui cetățean ucrainean NU SUNT LETALE, dar există suspiciunea că sunt supuse autorizării.
Armele proveneau din Turcia și aveau ca destinație o firmă din Odessa, Ucraina, România fiind doar țară de tranzit.
Ele, în forma oficială în care au intrat în țară erau „pistoale cu gaz” nesupuse autorizării.
Potrivit Gărzii de Coastă, ieri, în PTF Negru Vodă, s-a prezentat, la intrarea în țară, un cetățean ucrainean, la volanul unui ansamblu rutier cu semiremorcă, înmatriculat în Ucraina. Bărbatul transporta, conform documentelor de însoţire, pistoale cu gaze, pentru o societate din Ucraina.
Întrucât exista suspiciunea că pistoalele fac parte din categoria armelor letale supuse autorizării, polițiștii de frontieră au însoțit ansamblul rutier în Portul Constanța, iar împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța-Sud au desigilat compartimentul de marfă.
În urma verificărilor, au fost descoperite 60 de cutii, ce conțineau 1.200 pistoale, marca Stalker, calibru 9 mm, care au fost ridicate în vederea expertizării.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub coordonarea procurorilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Armamentul din dotare şi muniţia aferentă folosite la protestul din Piaţa Victoriei din 10 august nu sunt letale, a declarat, luni, maistrul militar Alexandru Dinică, plutonier şef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, la un exerciţiu demonstrativ cu muniţia folosită la activităţi de ordine publică.
„Toate materialele pe care vi le-am prezentat – grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 şi pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeaşi concentraţie, dar diferă litrajul – sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească. Grenada este de producţie românească, este făcută la Mija (Uzina Mecanică Mija, Dâmboviţa – n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia. Ca eu să pot să o aduc din Italia să o folosesc, îmi trebuie certificate din toate ţările prin care tranzitează muniţia până să ajungă la mine. Nefiind atestată şi omologată, nu i se permite accesul în ţara respectivă”, a precizat Dinică.
În cadrul demonstraţiei, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.
„Grenada de mână – corp cauciuc, compusă din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se montează prin înfiletare. Înăuntru, în afară de acel tub de carton, avem o pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen. În momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe şi pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală, nu provoacă vătămări letale. În continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator, cu care nu se trage lovitură directă. De asemenea, este neletală. Concentraţia de gaz este aceeaşi ca la grenada corp-cauciuc şi ca la pulverizatorul de capacitate mărită. Doar că, diferenţa dintre ele, lovitura care pleacă din corpul cartuş este incandescentă la momentul părăsirii armei. În clipa în care ajunge în contact cu solul, emană vaporii de gaz. Se trage în sus, între 45 şi 60 de grade. Nu se foloseşte lovitură directă, pentru că nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu şase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate mărită, are o capacitate de şapte litri de substanţă activă, concentraţie de 1%”, a arătat oficialul Jandarmeriei.
Un număr de 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Călăraşi s-au sesizat din oficiu, în baza datelor obţinute, şi au identificat un bărbat de 48 ani, din comuna Ulmu, judeţul Călăraşi, care ar fi deţinut ilegal arme cu gaz, cu aer comprimat şi arme de vânătoare, precum şi muniţia aferentă. Acesta este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată.
La data de 21 aprilie 2015, poliţiştii au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa bărbatului, de pe raza comunei Ulmu, unde au fost găsite două arme de vânătoare cu alice, o armă cu aer comprimat şi alta cu gaz, trei pistoale neletale şi muniţie.
Din investigaţiile efectuate s-a constatat că acesta ar fi achiziţionat din Republica Bulgaria două dintre pistoalele neletale, pe care le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul României.
Dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor i-a fost anulat de poliţiştii din Călăraşi, încă din cursul lunii martie 2015, bărbatul nerespectând obligaţia de a depune armele şi muniţia la un armurier autorizat.