A apărut albumul „Portrete din trecut” despre comunitatea britanică din Constanța secolului al XIX-lea
Publicat de Adina Sîrbu, 11 februarie 2024, 15:31
Catalogul expoziției „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut” a văzut lumina tiparului și va putea fi achiziționat, începând de miercuri, 14 februarie 2024, de la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a anunțat Cristian Cealera, unul dintre autorii lucrării.
Albumul foto-documentar, semnat de Cristian Cealera și Petre Colțeanu, are 78 de pagini, este editat bilingv, româno-engleză, și prezintă, pe scurt, povestea reală a supușilor Regatului Unit care au muncit și trăit aici, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Edith Perkins, Sir Samuel White Baker, Lady Florence Baker, consulii Blunt și Sankey, medicii Cullen și Bolton, managerul Edward Harris al III-lea, maiorul Stoker, scriitorul și inginerul Henry. C Barkley sunt doar câteva dintre personajele care au contribuit la dezvoltarea micului oraș Kustendjie, actualul Constanța.
Cristian Cealera a mai anunțat că, în acest an, va fi publicată și cartea ce va conține, în detaliu, toate aceste istorii.
Expoziția foto-documentară ”Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut” a fost vernisată în noiembrie 2023, cu prilejul celebrării Zilei Dobrogei la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Istoricul Cristian Cealera și arheologul Petre Colțeanu au scos în lumina prezentului informații fabuloase despre britanicii care, timp de trei decenii, au avut drept casă orașul Constanța. Aici au muncit, aici s-au căsătorit, și-au ținut în brațe pruncii, iar unii dintre ei au murit pe pământ tomitan.
Despre expoziție ne-a vorbit atunci, într-un interviu, istoricul Cristian Cealera:
Este un proiect de suflet al nostru expoziția ”British Kustendjie”, ca să spunem așa, ”Comunitatea britanică din orașul Kustendjie 1857-1882 – Portrete din trecut”. Am lucrat eu și colegul meu arheolog Petre Colțeanu luni bune la realizarea acestor prezentări, pentru că vrem să aducem în atenția publicului larg portretele britanicilor care au locuit trei decenii aici, la Constanța, pe malul Mării Negre. Un lucru mai puțin știut faptul că a existat o mică colonie compusă din câteva sute de persoane în secolul 19, pe când Constanța, pe atunci numită Kustendjie, se afla sub stăpânire otomană. Ei au primit în concesiune realizarea căii ferate Constanța-Cernavodă și exploatarea Portului Kustendjie și astfel s-au mutat cu familiile lor din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei aici, la malul Pontului Euxin, așa cum a făcut-o și Ovidiu în urmă cu 2.000 de ani. Noi ne-am concentrat pur și simplu pe viața de zi cu zi a acestor britanici.
De exemplu, am reușit să găsim jurnalul unei soții de inginer. Unele probleme par minore – faptul că i-a intrat un șoarece în sala de baie – dar, în același timp, tot ea ne furnizează informații privind vremea, privind oamenii din Kustendjie, privind activitatea soțului și a celorlalți ingineri. Aceste persoane publică informații în ziarele vremii, așteaptă vasul de poștă și schimbă scrisori, primesc ziare și reviste din acele vremuri și, de multe ori, cei care au curaj scriu articole despre cum este în Dobrogea. Avem un medic, doctorul William Henry Cullen, care publică constant lucruri legate de vestigiile antice de aici, iar revistele sale, articole sale, se regăsesc în panourile pe care le prezentăm noi astăzi.
Foarte multe din documentele prezentate sunt în premieră. Unde ați găsit aceste detalii foarte interesante?
Arhivele românești nu sunt de natură să te ajute foarte mult într-o astfel de investigație. În schimb, arhivele britanice sunt foarte bine puse la punct și am reușit să găsim tot felul de izvoare care sunt chiar și online. Deci găsești ziare din 1857-1860 fără niciun fel de problemă. Am început să publicăm informații și am fost contactați de către moștenitori. Avem, de exemplu, fotografii puse la dispoziție de strănepoți ai englezilor care au locuit aici, un domn pe nume John Tench stă în Canada, Toronto, și mi-a trimis fotografii și informații legate de străbunicul său. Este un proiect frumos care nu face altceva decât să scoată în evidență o pagină mai puțin știută a orașului Constanța.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu