AUDIO: Secolul de aur al Olandei surprins de Rembrandt, la Constanța
Publicat de Carmen Secuiu, 7 mai 2016, 13:22
”Apogeul artei gravurii – Rembrandt” reprezintă o colecție de 273 de gravuri, care poartă semnătura marelui artist olandez, ce poate fi admirată, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, până la sfârşitul lunii septembrie.
”Hristos la dealul măslinilor”, ”Hieronymus cel Sfânt, la salcie”, ”mica vânătoare cu doi lei”, ”cântărețul la flașnetă”, ”bătrân care cugetă, sprijinit pe o carte”, ”învățat stând la masă la lumina lumânărilor”, ”patinatori pe gheață” sau autoportret cu privire serioasă” sunt câteva dintre gravurile realizate de unul dintre cei mai faimoși pictori ai lumii, iar cea mai scumpă dintre lucrările de pe panouri poate fi estimată, aproximativ, la 80.000 de euro.
Unii dintre vizitatorii expoziției au descoperit astfel că Rembrandt a fost și un un foarte bun desenator, s-au aflat pentru pentru prima dată față în față cu lucrările sale și nu pe internet, iar cei începători în vizionarea expozițiilor de asemenea valoare și-ar fi dorit descrieri, legende în dreptul desenelor pentru a ști ce l-a inspirat pe artistul olandez în fiecare dintre lucrările sale.
Gravurile au fost reproduse după matriţele originale. Colecția a aparținut politicianului, istoricului și colecționarului de artă francez, Eugène Dutuit, care a alcătuit un catalog și pe care l-a donat Bibliotecii Naționale Franceze din Paris.
„În această eră a globalizării, nu mai este necesar să călătorim la Londra, Paris sau Amsterdam pentru a admira capodoperele artei europene, acestea pot fi admirate acum în orice oraş. În prezent, reprezentantul proprietarului colecției, este cetățeanul german,Thomas Emmerling, stabilit în România. Așa a ajuns Dali și Rembrandt la Constanța și așa va ajunge și Henri Matisse, luna viitoare, la Constanța”, spune curatorul expoziției, Gina Costescu.
carmensecuiu@radioconstanta.ro