AUDIO | Serviciul de Medicină Legală Constanța nu are aparatura necesară pentru detectarea drogurilor
Publicat de Adina Sîrbu, 13 martie 2024, 20:26 / actualizat: 14 martie 2024, 11:31
Constanța se află printre județele cu cel mai mare număr de consumatori de droguri, dar nu deține aparatura necesară pentru detectarea acestora! Serviciul de Medicină Legală din Constanța folosește, în acest moment, simple kituri pentru depistarea substanțelor psihoactive, dispozitive care pot fi cumpărate de oricine din farmacii, iar probele recoltate de la șoferi, de exemplu, trebuie trimise la București. Ministerul Sănătății a anunțat, recent, că alocă 26 de milioane de euro pentru dotarea cu aparatură a tuturor institutelor și serviciilor de medicină legală din țară. Șeful Serviciului de Medicină Legală din Constanța, conf. dr. Marius Popa, atrage atenția, însă, că pe piață sunt aproximativ 1.000 de substanțe psihoactive, iar în țara noastră pot fi detectate doar 100.
La momentul ăsta nu putem face decât determinări calitative pe kituri. Sunt acele kituri de droguri care, din câte știu eu, se găsesc și la farmacie, le are și spitalul, le au mai toate un unitățile sanitare, și care pot detecta 12 tipuri de substanțe psihoactive, să zicem, cel mai des întâlnite. Atât putem face în Laboratorul de Toxicologie din cadrul Serviciului din Constanța.
Dacă se dorește determinarea cantitativă a substanțelor, sunt trimise la București, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Durata e foarte lungă. Este evidentă necesitatea unui aparat lichid-cromatograf care să poată să facă determinare cantitativă. El poate să spună mai multe substanțe psihoactive, metaboliți ai substanțelor psihoactive, plus valoarea, concentrația, în care să găsesc substanțele respective în sânge sau urină.
La momentul ăsta, din câte știu eu, cred că sunt peste 1.000 de substanțe cu efect psihoactiv, din care cred că, în România, ar putea fi detectate în jur de 100 dintre cele mai uzuale. În alte țări, de exemplu, din Europa de Vest, se poate ajunge la mai multe sute, dar în niciun caz la 1.000.