CERNAVODĂ: un computer tomograf și un nou aparat de radiologie vor deveni funcționale la Spitalul Orășenesc
Publicat de Adina Sîrbu, 15 septembrie 2023, 06:47
Spitalul Orășenesc Cernavodă va fi dotat cu un computer tomograf, achiziționat din bani europeni, astfel că pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă până la Constanța pentru a beneficia de o astfel de investigație. Cu bani de la autoritățile locale, spitalul va primi și un nou aparat de radiologie. Când devin funcționale aceste echipamente performante, dar și de ce alte servicii noi pot beneficia pacienții, aflăm de la managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă, Marius Spânoche.
Marius Spânoche:
În cadrul Spitalului Cernavodă, săptămâna trecută s-a finalizat faza de licitații pentru un aparat radiologic performant, finanțat total din banii de la primărie, în jurul sumei de 720.000 lei a costat, urmând ca noi să îl punem în funcțiune, adică să obținem tot ce înseamnă autorizații de la CNCAN în termen de 2 luni. Tot ca echipament radiologic, pe fonduri europene, am primit un computer tomograf, care va fi funcțional din a doua parte a lunii septembrie. Am primit, acum 2 săptămâni, tot ce înseamnă autorizația de funcționare din partea CNCAN. Se va face punerea în funcțiune cu tot ce înseamnă operatori, medici și cu cei care ni l-au furnizat. Deci el va fi funcțional, dar numai în regim ambulatoriu, nicidecum pe urgență sau altceva.
Printre altele, noi am mai făcut niște modificări, am terminat Compartimentul de spitalizare de zi. Și pe acesta l-am făcut, ca și pe cel de Balneofizioterapie, după ultimele standarde, absolut totul nou, cu echipamente noi, și este total funcțional. Urmează acum să vină Direcția de Sănătate Publică să ne reautorizeze și cu structura nou înființată.
Pacienții care aveau nevoie de un computer tomograf până acum unde mergeau?
Marius Spânoche:
În general la Constanța, și aici mă refer la cei în regim ambulatoriu, care aveau bilete de trimitere. Pe urgență, tot în Constanța, în Spitalul Județean.
Dar cei internați ce fac?
Marius Spânoche:
Cei internați nu au acces la investigațiile respective. De acum încolo, în momentul în care ei vor fi externați, li se vor face și investigațiile respective, cu bilet de trimitere de la medicul specialist, pentru că acest computer tomograf a fost adus pe dezvoltarea ambulatoriilor și el va funcționa, timp de 5 ani, numai în regim ambulatoriu.
Noul aparat de radiologie înlocuiește unul vechi?
Marius Spânoche:
Înocuiește unul vechi. Ultimul aparat al nostru era de la sfârșitul lui 2014 sau începutul lui 2015, nu mai știu exact, vă dați seama că s-a uzat deja, nu mai putea să fie performant.
Interviu realizat de Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, pexels.com