(Audio+Foto) Festivalul Păstoritului – ediția a XIV-a , la final
Publicat de Liliana Fustanela,
15 mai 2016, 23:41 / actualizat: 13 mai 2019, 15:01
Peste 1000 de participanți în 4 zile de festival la Sarighiol de Deal și Tulcea !
Ediția a XIV-a a Festivalului Internațional al Păstoritului a însemnat spectacole organizate pe scena din fața Centrului Cultural Sarighiol de Deal, În Piața Civică și în Piața de Vest din Tulcea, dar și în Pădurea Beidaud ,la Izvorul Tămăduirii, unde duminică 15 mai, în ultima zi de festival s-a încins Hora Prieteniei.
6000 de sarmale, miei și porci sacrificați, plăcinte, miel la cocă , caș și zer … verde crud și multă veselie dată de cântecele și dansurile populare, întreținute de : Ansamblul folcloric „Doruleţul” și ”Pandelașul” din Tulcea, Ansamblul folcloric „Stejarul’’ din Cajvana, jud.Suceava, Ansamblul folcloric „Miqesia” din Albania, Ansamblul folcloric „Junii Becleanului’’ din Beclean , jud. Brașov, Ansamblul folcloric „Cetina’’ din Lunca- Ilvei, jud. Bistrița-Năsăud, Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii’’din Vinerea-Cugir, jud.Alba, Ansamblul folcloric ,, Poarta Olteniei’’ din Ghimpeteni , jud. Olt, Ansamblul folcloric “Kitka” din Istibanja , Republica Macedonia și multe altele.
De ce un Festival al Păstoritului ? Pentru că în această perioadă , mijlocul lunii mai, când natura înverzește , cei care au animale le tocmesc către baci și ciobani. Obicieiul este cunoscut ca ”măsura oilor”sau ”pornitul turmelor” . Ce înseamnă acest lucru ? Se alege locul pentru stână. Este sfințit de preot , se face primul muls, se servesc bucate, se cântă și se dansează și sunt tocmiți bacii pentru păscutul vacilor și ciobanii , pentru păscutul oilor. Proprietarii de animale se înțeleg cu ciobanii asupra cantității de lapte pe care o vor primi de la aceștia pe toată perioada verii , cât animale sunt ținute în aer liber, la stână.
Merinosul și țurcana sunt rase de oi care predomină în zona Sarighiol de Deal – Beidaud și care pasc pe cele peste 4000 de ha de pășune . Dacă în urmă cu 30 de ani, efectivele de oi ajungeau în zonă până la 30.000-50.000 de capete, acum se înregistrează circa 10.000 de ovine și caprine, dar numărul lor crește din nou.
Sarighiol de Deal -Beidaud
”Ai oi , ești un om bogat ”, spune Dumitru Caimacan care este convins că românii se vor întoarce la ceea ce este natural, tradițional. ”E foarte rău, că ne axăm pe lucruri artificiale. Plasticile” vor fi înlocuite în curând de lucrurile din lână, mai spune profesorul Dumitru Caimacan care conduce Ansamblul Folcloric Aromân ”Dor”, de 38 de ani. Un interviu realizat de Liliana Fustanela:
TULCEA: Festivalul Internaţional al Păstoritului, Ediţia a XIV-a,12 – 16 mai 2016, Sarighiol de Deal
Publicat de Liliana Fustanela,
7 mai 2016, 23:30 / actualizat: 12 mai 2016, 6:43
Manifestările din cadrul Festivalului Internațional al Păstoritului, ediția a XIV- a încep astăzi pe scena din fața Centrului Cultural Sarighiol de Deal, județul Tulcea. Participă ansambluri din România, Albania și Macedonia conform programului de mai jos :
Festivalul Internaţional al Păstoritului, Ediţia a XIV-a, 12 – 16 mai 2016, România – Tulcea – Sarighiol de Deal
Joi, 12 mai 2016 :
20.00 – Sarighiol de Deal, scena din faţa Centrului Cultural – deschiderea oficială a Festivalului Internaţional al Păstoritului;
-Concursul naţional de creaţie literară, desen şi fotografie, ediţia a VI -a ;
-„Tradiţii şi obiceiuri de păstorit”
-Expoziţie pastorală. Întâlnire cu păstori din comuna Beidaud şi comunele învecinate. Invitaţi oameni de cultură din judeţele Tulcea şi Constanţa.
-Expoziţie de fotografie şi diplome ale ansamblului folcloric aromân „Dor„ la cei 38 de ani de activitate.
20.30 – „Pornitul turmelor, stâna sacră, primul muls”. Spectacol tradiţional susţinut de grupurile participante la festival: Ansamblul aromân „Dor” din Sarighiol de Deal, Tulcea
– Ansamblurile şi soliştii UDTTMR
– Ansamblul Căminului Cultural din Ceamurlia de Jos, Tulcea
– Ansamblul “Malie Necrosovta” din Sarichioi, Tulcea
22.45 – dineu şi seară de dans oferit ansamblurilor participante la festival, fiecare ansamblu participant va prezenta un dans popular, urmând să fie învăţat de membrii ansamblurilor.
Beidaud mai 2015
Beidaud,mai 2015
Izvorul lui Burecu,2015
Izvorul lui Burecu,2015
Pornesc turmele,Sarighiol de Deal,2015
Pornitul turmelor,2015
Pădurea Beidaud
Miel la cocă
Vineri, 13 mai 2016
16.30 – Scena din Piaţa Civică din Municipiul Tulcea – spectacol folcloric susţinut de grupurile participante la festival:
Ansamblul folcloric „Doruleţul” din Tulcea, jud.Tulcea
Ansamblul folcloric ,, Pandelașul’’ din Tulcea
Ansamblul folcloric „Stejarul’’ din Cajvana, jud.Suceava
Ansamblul folcloric „Miqesia” din Albania
Ansamblul folcloric „Junii Becleanului’’ din Beclean , jud. Brașov
Ansamblul folcloric „Cetina’’ din Lunca- Ilvei, jud. Bistrița-Năsăud
Ansamblul folcloric ,, Poarta Olteniei’’ din Ghimpeteni , jud. Olt
Ansamblul folcloric “Kitka” din Istibanja , Republica Macedonia
20.00 – Sarighiol de Deal – Scena din faţa Căminului Cultural – Spectacol artistic susţinut de grupurile folclorice din Tulcea şi alte judeţe participante la Festivalul Păstoritului:
Ansamblul aromân „Dor” din Sarighiol de Deal, Tulcea
– Ansamblul folcloric “Juraveli” din Jurilovca, Tulcea
– Ansamblul “Deniclansar” din Constanţa
– Ansamblul folcloric ,, Florile Bărăganului’’ din Brăila
Ansamblul folcloric ,,Șipot Ardelean’’ din Brașov
22.30 – dineu şi seară de dans oferite ansamblurilor participante
Sâmbătă, 14 mai 2016 :
9.00 – Deplasarea conducătorilor de grupuri şi a invitaţilor la Sarighiol de Deal (mass-media, profesori, specialişti în domeniul folclorului etc.)
10.00 – Sarighiol de Deal:
– Expoziţie de obiecte pastorale şi panouri foto-documentare.
– Expoziţie de desene, obiecte, lucrări pastorale din cadrul concursului naţional, „Tradiţii şi obiceiuri de păstorit”
– „Pornitul turmelor, stâna sacră, primul muls”, spectacol tradiţional păstoresc prezentat de Ansamblul folcloric aromân „Dor”
– Simpozion dedicat „Festivalului Internaţional al Păstoritului” -„Locul Păstoritului şi transhumanţa în spaţiul balcanic”. Prezentarea acestuia în arta românească şi cea internaţională. Simpozion organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea. Participă profesori de geografie, biologie şi istorie din judeţul Tulcea şi judeţele Galaţi, Brăila şi Constanţa, delegaţii ale ansamblurilor participante la festival, bătrâni ai satului, oameni de cultură.
Expoziţie gastronomică cu preparate specifice zonei Sarighol de Deal.
Dineu oferit participanţilor la simpozion
Tulcea
Ora 10.00- 12.00 – Vizitarea unor obiective culturale din oraşele Tulcea şi Babadag de către artiştii rămaşi la locurile de cazare.
18.00 – Piaţa Vest – Ansamblul folcloric ,,Stejarul’’ din Cajvana, jud.Suceava