(Audio) Stela Enache – Cântecele mele
Publicat de Liliana Fustanela, 3 august 2016, 10:52
Nu ai cum să poți uita refrene pe care le-ai fredonat pe plajă , acasă sau la școală . Cu emoția regăsirii Plajei Tataia din Constanța, unde s-a filmat ”Declarație de dragoste ”, Stela Enache a depănat amintiri și a vorbit de realizări recente la Radio Constanța. Cuplu, pe scenă si în viață, cu Florin Bogardo, îi datorăm clipe rare, de emoție și bucurie, oferite în anii cenușii dinainte de 1990 .
Stela Enache a strâns multe comori muzicale de-a lungul timpului alături de soțul său compozitorul și interpretul Florin Bogardo . Refrenele lor de neuitat sunt păstrate acum, în două dublu compact discuri : ”Cântecele mele” (Stela Enache) și ”Ora cântecului ”(Florin Bogardo) .
Albumele au fost lansate în luna aprilie 2016 , la Magazinul Muzica din București, în prezența foștilor colegi de cântec , personalități din lumea muzicii.
Din cele peste 70 de melodii scrise de Florin Bogardo pentru Stela Enache, 18 se regăsesc în albumul ”Cântecele mele”. Primul CD conține cântece interpretate de Stela Enache și compuse de Florin Bogardo, printre care: ”In numele iubirii” ,”Ani de liceu ”, ”Extemporal la dirigenție”, ”Vorbe banale ”, ”Îndrăgostiții lumii ”, ”Ca soarele e floarea ”, ” Cum e oare ”, ”Diminețile mele ”,”N-ai să mă poți uita ”,”Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii ”).
Pe cel de-al doilea CD, din acest album sunt 20 de refrene mai cunoscute și mai puțin cunoscute scrise de interpreți precum : Dan Stoian, Dan Dimitriu, Ionel Tudor, Vasile V.Vasilache, Jolt Kerestely, Paul Urmuzescu, Marcel Dragomir, Ion Vasilescu, Aurel Giroveanu, George Grigoriu, Gherase Dendrino și interpretate de Stela Enache.
” Ora cântecului ” este melodia ce dă titlul albumului în care Stela Enache a selectat , în memoria soțului său Florin Bogardo, 20 de melodii scrise de compozitor și interpretate de artistă și 21 de melodiii scrise de Florin Bogardo pentru interpreții : Aurelian Andreescu, Margareta Pîslaru, Dorin Atanasiu, Doina Badea, Mihaela Mihai, Horia Moculescu, Marina Voica.
De 30 de ani se cântă ” Ani de liceu ”, melodie ce a face parte din coloana sonoră a filmului ”Liceenii” apărut în 1986. Sunt și alte două cântece pe aceeași temă : ”Extemporal la dirigenție ”(1985) și ”Declarație de dragoste ”(1988) , dar nu au prins la fel de tare la public, mărturisește Stela Enache. Succesul acestei melodii se datorează și liniei melodice, dar și textului scris de Sașa Georgescu care descrie cu nostalgie cum erau anii de liceu, spune Stela Enache.
” Trebuie să fii puternic astăzi, ca să faci față la tot ” ,mai spune Stela Enache. Cu ajutorul prietenilor a depășit momentele grele din viața sa . Din anul 2002 , vreo 10 ani a avut parte de necazuri în familie , prin dispariția unor oameni dragi din viața sa și în ultimii ani ”alt soare urcă spre zenit” pentru artistă, pentru că ”nu poți opri din zborul ei, o ciocârlie care cântă bucuria ”.
Este o fire sentimentală , dar și veselă și îndrăgostită mereu de natură și frumos . A vorbit despre cele două albume și despre câteva dintre cele mai frumoase episoade din viața sa, în emisiunea : ” Seri de cântec românesc ”la Radio Constanța, realizată de Liliana Fustanela, cu emoția regăsirii Terasei Radio Vacanța unde a cântat deseori.
Emisiunea poate fi ascultată aici:
Stela Enache s-a născut la 24 ianuarie 1950, Reșița, Caraș-Severin, într-o familie în care tatăl său cânta la vioară și, alături de mama sa, făcea parte din Corul Sindicatelor. La vârsta de 3 ani, artista începe să studieze baletul, iar de la 6 ani, pianul . Urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Reșița, secția Canto(1964-1967) , apoi artista începe să studieze Conservatorul la Cluj și în același timp face naveta spre București pentru a se pregăti cu maeștrii George Grigoriu și Fromi Moreno.
George Grigoriu este cel care i-a încredințat primul șlagăr – ”Pentru un sărut”, 1970 . În același an, îndrumată de Fromi Moreno, are loc prima înregistrare la radio, cu piesa ”Prieten drag” de Radu Șerban, lansată de Pompilia Stoian.
Primele succese ale artistei aveau să apară în 1971, când Stela Enache începe să cânte alături de George Enache și cu care lansează un disc la Electrecord, pe muzica lui George Grigoriu. Tot atunci obține Premiul al -III-lea, la Festivalul Studențesc din Timișoara și la Festivalul Studențesc din Târgu Mureș, participă la ”Steaua fără nume” și la festivalurile : Cerbul de Aur și Mamaia.
La Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia este distinsă cu Premiul II, interpretând piesele ”Să facem florile să cânte” (G. Grigoriu) și ”Ții minte” (Radu Șerban). Aici începe și povestea de dragoste a Stelei Enache și Florin Bogardo. Era în anul al treilea la conservator , s-au căsătorit și au trăit împeună 39 de ani. Stela Enache are doi copii stabiliți în străinătate și patru nepoți.
În urmă cu 30 de ani a pornit în prima călătorie pe un vas de croazieră (”Europa”) și a purtat pe valuri , cele peste 500 de cântece din repertoriu, în multe locuri ale lumii.
Albume discografice :
1983 – „Un simbol al iubirii”
1988 – „Extemporal la dirigenție cu…Stela Enache”
1989 – „Stela Enache”
1997 – „Melodii de Florin Bogardo interpretate de Stela Enache”
2016 –Cântecele mele
2016 –Ora cântecului
Baza pe care a izbutit să se afirme : talentul și munca ! Visele se pot îndeplini!
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)