Ministrul Mediului: ”O mare de plastic! Peste 90% din deșeurile care ajung în Marea Neagră sunt din plastic!
Publicat de Adina Sîrbu, 5 august 2023, 16:12
Mai mult de 90% din deșeurile care ajung în Marea Neagră sunt din plastic – a atras atenția ministrul Mediului, Mircea Fechet, aflat ieri pe litoral.
Ministrul a prezentat rezultatele unui studiu făcut de specialiști din țară și din străinătate.
Mircea Fechet:
Peste 90% din cantitățile de deșeuri care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt deșeuri din plastic. Trag un semnal de alarmă legat de faptul că, din acest procent mare, peste 68% înseamnă plastic de unică folosință sau PET. Aceste cifre pe care vi le expun dintr-un studiu foarte detaliat, studiu la care au participat specialiști din mai multe țări, dacă discutăm în cifre, au concluzionat acești experți faptul că întâlnim nu mai puțin de 268 de particule de microplastic la fiecare kilogram de sediment pe care l-au evaluat.
Ministrul Mediului consideră că este nevoie să se discute din ce în ce mai mult despre plasticul de unică folosință și despre deșeurile care ajung în mare, fie prin intermediul cursurilor de apă, fie din cauza resturilor lăsate pe plajă.
Pericolul este uriaș, atât pentru vietățile marine, cât și pentru oameni, pentru că particulele de plastic ne ajung direct în farfurie, prin intermediul peștelui pe care îl consumăm.
Tot ieri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, și Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, au susținut declarații de presă și pe plaja Modern din Constanța.
Andrei Corlan a prezentat rezultatele preliminare ale acțiunilor de control derulate săptămâna aceasta în stațiunile de pe litoral și în Biosfera Delta Dunării. Au fost vizate, pe lângă aspecte legate de colectarea selectivă a deșeurilor și instalațiile de deversare a apelor uzate, curățenia de pe plaje sau șantierele deschise în localitățile de la malul mării, iar amenzile au depășit 3 milioane de lei.
Joi, în a patra zi de controale, comisarii au aplicat alte 15 sancțiuni, de aproape 500.000 de lei, în Rezervația Biosfera ”Delta Dunării ” și pe litoral. Principalele nereguli au privind gestionarea deșeurilor, inclusiv la organizările de şantier din imediata apropiere a staţiunilor de pe litoral.
Nu putem avea un turism sănătos fără să avem parte de un mediu curat. Atunci când mergem pe litoral, mergem să facem aerosoli, nu să inhalăm emisiile de pulberi de la șantierele neîngrădite, nu să fim afectați de disconfortul olfactiv de la deversările ilegale de ape uzate și, cu siguranță, vrem să privim marea și nu un peisaj dezolant de deșeuri abandonate. După numai patru zile am aplicat 93 de sancțiuni pe litoralul romanesc, cu amenzi însumând 3 milioane de lei. La finalul acestei săptămâni vom comunica rezultatele acțiunii de control.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Garda Națională de Mediu