Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun. „Nu lăsa tutunul să-ti taie respiraţia! Alege sănătatea!“ – activități de informare și conștientizare în școli
Publicat de , 31 mai 2019, 09:14
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) marchează Ziua Mondială fără Tutun prin activităţi de informare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate privind efectele nocive asociate fumatului.
„Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului“, menţionează un comunicat al ANA.
Având ca temă „Tutunul şi bolile pulmonare – Nu lăsa tutunul să-ti taie respiraţia! Alege sănătatea!“, campania din acest an este centrată pe legătura între fumat şi sănătatea plămânilor şi îşi propune creşterea conştientizării cu privire la: impactul negativ pe care fumatul îl are asupra plămânilor, de la boli respiratorii cronice la cancer; rolul fundamental pe care îl au plămânii în sănătatea şi buna funcţionare a întregului organism; amploarea mortalităţii şi îmbolnăvirilor cauzate de fumat, la nivel global; sublinierea legăturii dintre fumat şi mortalitatea cauzată de tuberculoză; efectele expunerii la fumul de ţigară asupra sănătăţii plămânilor pentru oamenii de toate vârstele.
„În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care şi în acest an se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare, în mediul şcolar sau în comunitate, cu privire la efectele nocive asociate fumatului“, arată comunicatul.
Potrivit sursei citate, fumatul este principala cauză a cancerului de plămâni şi a bolilor pulmonare obstructive cronice. BPOC moderată şi severă afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume. Tuberculoza afectează în mod negativ plămânii, reducând funcţiile acestora, iar fumatul accentuează aceste efecte negative, crescând riscurile insuficienţei respiratorii.
Fumul de ţigară este un puternic poluant în mediile închise, conţinând peste 7.000 de substanţe chimice, din care 69 cu puternic efect cancerigen. Fumul de ţigară în încăperile închise rezistă în aer până la 5 ore, afectând în continuare plămânii, menţionează ANA.
Expunerea fătului în viaţa intrauterină la toxinele din fumul de ţigară împiedică adesea dezvoltarea şi buna funcţionare a plămânilor. La nivel mondial peste 165.000 de copii mor înainte de împlinirea vârstei de 5 ani de diverse boli respiratorii asociate fumatului pasiv. Copiii expuşi fumatului pasiv au un risc crescut de a dezvolta boli respiratorii cronice, a adăugat ANA.
Sursa – Agerpres / Foto – pixabay.com