CONSTANȚA: Lucrările la Ambulatoriul Spitalului CF au fost blocate, deși se pot face din fonduri proprii
Publicat de Adina Sîrbu, 13 decembrie 2023, 20:12
Situație paradoxală la Spitalul Căi Ferate Constanța! Lucrările la Ambulatoriul Integrat al unității sanitare au fost blocate cu puțin timp înainte de finalizare și nu pot continua, deși unitatea sanitară le poate face din fonduri proprii, iar mobilierul este asigurat din donații. În aceste condiții, în prezent, pacienții au la dispoziție doar 16 cabinete, în loc de 26, așa cum prevede proiectul ambulatoriului integrat. Care sunt motivele pentru care lucrările sunt blocate, ne explică mangerul Spitalului Căi Ferate Constanța, dr. Iuliana Botezatu:
Ordonanța de urgență 90, care ne-a bulversat complet activitatea de modernizare, în sensul în care interzice reparațiile curente și investițiile. Degeaba am făcut memorandumuri, am transmis către minister…
Da!
Exact! În decembrie ne propusesem să facem inaugurarea. Practic, Ordonanța 90 care a apărut în 27 octombrie a blocat toate aceste demersuri, deși, într-un mod surprinzător, noi ne-am asumat peste 2,5 milioane din venituri proprii să investim în toate unitățile noastre spitalicești. Deci, nici din venituri proprii nu avem sprijin în derularea demersurilor de la forul tutelar.
Avem funcționale 16, dar Ambulatoriul Integrat va avea 26 de cabinete de specialitate. Noi ne propusesem să facem aici un compartiment modern de spitalizare de zi și, ca atare, am primit și mobilier din donații, nou-nouț și tot, dar nu reușim să finalizăm lucrările de amenajare.
Stadiul lucrărilor este destul de avansat. Eram foarte aproape să începem finisajele, s-au făcut recompartimentări, s-au schimbat instalațiile sanitare, electrice, eram foarte aproape să închidem lucrarea și să facem inaugurarea. În această situație sunt foarte multe spitale publice și aproape jumătate din spitalele din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor, pentru că, până la ora actuală, Ministerul Transporturilor nu a predat niciun spital.
***
Ieri, Camera Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.41/2023 privind transferul celor 15 unităţi sanitare cu paturi din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea altor ministere şi instituţii cu rețele sanitare proprii, respectiv MApN, MAI, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, SRI, SIE, STS, Academia Română, autorităţi ale administraţiei publice locale, universităţi de medicină şi farmacie acreditate şi universităţi care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate la cererea acestora.
Potrivit unui amendament, după transferul prevăzut în proiectul de lege se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităţilor sanitare din reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Un criteriu nou pe care trebuie să îl îndeplinească unităţile sanitare, conform unui alt amendament, este cel referitor la „proiect/program de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de sănătate şi de creştere a calităţii serviciului medical, inclusiv un plan de investiţii şi de dezvoltare a tipurilor de servicii medicale oferite”.
Printre cele 15 unități spitalicești transferate se află și Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa.
Pe aceeași temă, citiți și următorul articol.
Redactor: Cătălina Radu