AUDIO | Românii continuă să fie campionii europeni ai risipei alimentare
Publicat de Adina Sîrbu, 26 decembrie 2023, 12:46
Anul acesta, cea mai ieftină cină de Crăciun din ţările europene este o masă de sărbători tipic românească, cu sarmale, mămăligă, smântână şi ardei iute, și care costă, pentru o familie de patru persoane, mai puţin de 18 euro – arată un studiu publicat recent.
Pe de altă parte, românii continuă să fie campionii risipei alimentare, în special în zilele de sărbătoare, când, în mai toate gospodăriile, se aruncă mâncare. Și nu este un semn de bogăție faptul că am ajuns să cumpărăm pentru a face provizii, în special de sărbători, pentru ca mai apoi să aruncăm la gunoi de la legume și produse de patiserie, până la cele din carne, iar procesul este în creștere continuă – spune Chef Cezar Munteanu, ambasador al României în lupta împotriva risipei alimentare.
Din păcate, da, și procesul ăsta este în continuă creștere. Surprinzător, pentru că românii cumpără exagerat de mult, ceea ce mi se pare totuși că ar trebui să schimbăm în obiceiul nostru, să venim un pic cu picioarele pe pământ. Va trebui să vedem ce se întâmplă anul ăsta, pentru că este o creștere a prețurilor și aș putea spune, poate sună cinic, dar poate tot răul spre bine. Adică poate anul ăsta am fost mai cumpătați și asta o să vedem din datele care ne vor fi furnizate în ianuarie și o să vedem dacă obiceiurile de consum ale românilor s-au schimbat.
Legume, surprinzător, destul de multe legume, pentru că se cumpără mult, hai să fie acolo, să fie frigiderele pline, produsele făinoase, de patiserie, de brutărie, să nu uităm, se cumpără cozonac mult, se cumpără pâine multă, ca să nu mai spun că după o să înceapă „mi-au rămas chiftele”, „miroase”, că nu știu ce, și există posibilitatea ca să vedem și în coșurile de gunoi o cantitate semnificativă de produse din carne de porc.
În continuare stăm prost, din păcate. Asta nu că nu am avea legislație, pentru că există o lege destul de bine gândită, dar e vorba de educația de acasă, pentru că, dacă ne lipsește ceva, ne lipsește educația din familie vă spun la modul cel mai sincer și nu vreau să supăr pe nimeni. După ce că nu există educația în familie, nici în școli nu avem prea mult și, sincer, am făcut voluntariat în Africa, niciodată n-am văzut aruncată prin școli mâncare cum vedeai la un moment dat pe culoarele din școlile din România, când era cornul și laptele sau un măr pantru fiecare sau ce programe au mai încercat autoritățile să creeze pentru copii.
Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu