CONSTANȚA se va îmbogăți cu alte 10 picturi murale, într-o nouă ediție a Festivalului de Artă Urbană ”PeWall 2.0”
Publicat de Adina Sîrbu, 10 octombrie 2023, 20:36 / actualizat: 11 octombrie 2023, 13:43
De ieri, orașul Constanța s-a transformat într-un uriaș atelier de artă stradală. Artiști din mai multe țări participă la ”PeWall 2.0” Festival, proiect finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Asociația ALT HERO.
”Galeria de pe dig este locul în care a început totul. Primele povești murale care ne-au cucerit și ne-au deschis apetitul pentru un oraș mai plin de culoare. Anul acesta ducem tradiția mai departe, așa că priviți cu atenție în jur pentru că arta vine din nou în stradă!” – au anunțat organizatorii.
Încă de ieri, artiștii au început să lucreze la parcarea supraetajată de la Spitalul Județean Constanța, la căminele studențești de la Pescărie și în alte locuri din oraș.
Lorela Florescu, de la Asociația ALT HERO, ne dezvăluie detalii din proiect:
De data aceasta, facem 10 pereți în oraș. Parcarea de la spital o continuăm. Acolo pictăm cel mai mult. Pictăm 700 de metri pătraţi, un desen, și celălalt colț, tot o zonă destul de mare. În centru avem două, trei locații de fapt, un punct termic din Poarta 6, Liceul “C.A Rosetti”, dinspre Far.
Sunt puncte vizibile din oraş!
Sunt şi puncte vizibile. Și de data asta ne-am întins un pic mai mult spre a atinge toată Constanța. Anul acesta avem artiști din mai multe țări. Avem din Italia, din Serbia, din Ucraina, din Moldova, artiști români, artiști constănțeni. Pot să vă spun că festivalul nostru o să aibă o diversitate de stiluri. Avem și lucrări realiste. Avem și lucrări tip bandă desenată, lucrări care să se adapteze și la publicul foarte tânăr, copiii și la publicul adult.
Cum vor fi lucrările?
În principiu, toată lumea consideră că arta trebuie să provoace, iar noi sperăm ca fiecare desen să-i vorbească individual unei persoane cel puțin și fiecare să simtă ceva. Sunt stiluri diferite.
Artista de la căminele de la Pescărie ce face?
Ea este Maria Zurbagiu (Meri the Zu). Este o artistă cu care noi colaborăm de mai mulți ani. A pictat și la noi, în port, și anul trecut parcarea de la spital, partea stângă. Aici va face două personaje cu temă tip Constanța și un mesaj sugestiv și anume “Bea apă!”, ca să ne amintim, mai ales că suntem aproape de plajă. Suntem într-un cămin studențesc, într-o comunitate, să ne amintim să stăm hidratați și să avem o viață sănătoasă.
Printre artiștii participanți la Festivalul ”PeWall 2.0: BIOPHILIA” se numără și Alex Antonescu, Pedja Te8 și Normski.
Sergiy Tsymbaliuk (Normski) este un artist originar din Ucraina, stabilit în Grecia. Cu o formare academică în cadrul Academiei Naționale de Arte din Kiev, Normski își cultivă constant pasiunea de o viață, de a acoperi suprafețe cât mai diverse în vopsea și culoare, îmbinând referințe ale picturii clasice cu abordări contemporane din sfera street art, atât la nivel tehnic, cât și în temele și estetica pe care o abordează.
Predrag Radovanovic (Pedja Te8) este un pictor și artist urban din Belgrad, Serbia. Pe lângă căutările sale artistice în nume propriu, mai este curator și președinte al Asociației Internaționale de Artă Urbană Te8, o organizație al cărei scop este să promoveze pictura murală, cultivând și consolidând relații și colaborări între artiști din întreaga lume.
Alex Antonescu (Titus) este ilustrator, designer grafic și absolvent al Universității Naționale de Arte din București. Stilul și semnătura artistică pentru care este recunoscut sunt reprezentate de o construcție distinctă și contemporană a personajelor și a compozițiilor sale, ce reflectă o intuiție ascuțită a noilor tendințe. Lucrările sale au adesea o tentă umoristică, sunt viu colorate și atrag privirea. Titus a revenit în Constanța, orașul său natal, pentru a ne împărtăși tuturor viziunea sa artistică asupra temei BIOPHILIA.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pagina de facebook Pe Wall