Ce alocații primesc copiii din alte țări UE
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 iunie 2015, 08:54
România este sigurul stat din Uniunea Europeană care acordă necondiţionat prestaţii sociale pentru copii, în toate celelalte ţări membre cel puţin unul dintre părinţi trebuie să lucreze pentru a avea dreptul să primească alocaţie.
Cuantumul alocaţiei este acelaşi pentru toţi copiii din România, în timp ce în alte ţări UE, sistemul este diferenţiat şi ţine cont de nivelul veniturilor părinţilor, de numărul de copii al familiei, dar şi de protecţia celor aflaţi în nevoie, dar fără posibilități financiare.
Cele mai mari alocaţii pentru copii le acordă Luxemburg, peste 800 de euro pentru cel de-al treilea copil născut.
În Belgia cuantumul alocaţiei este în funcţie de numărul copiilor din familie – pentru un copil se acordă 83 de euro, pentru doi copii, 154 de euro, iar pentru trei sau mai mulţi copii, alocaţia este de 230 de euro pe lună. Acelaşi criteriu funcţionează şi în Franţa – 124 de euro pentru doi copii, 282 de euro pentru trei copii şi 441 euro pentru 4 copii, şi în Germania, pentru unu sau doi copii – 164 de euro, pentru trei copii – 170 de euro, iar pentru patru copii – 195 de euro lunar.
În Spania, valoarea alocaţiei este diferenţiată în funcţie de veniturile părinţilor, dar şi de vârsta copilului – 41 de euro până la 3 ani şi de 24 de euro, între 4 şi 18 ani.
În România, deşi alocaţia de stat pentru copii a fost majorată, în urma votului din Camera Deputaţilor din 20 mai 2015, de la 42 de lei, la 84 de lei lunar (aprox. 19 euro), va rămâne de aproximatv 10 ori mai mică decât alocaţia medie europeană, care se ridică la 210 euro.
În noiembrie 2014, de dublarea alocaţia pentru sprijinul familiilor sărace au beneficiat peste 500 de mii de copii, din aproximativ 284 de mii de familii cu un venit net lunar de până la 530 de lei pe membru de familie. De asemenea, tot atunci Guvernul a decis şi dublarea alocației de hrană pentru copiii din sistemul de protecţie specială.
Sursa – stiri.tvr.ro