Am intrat în cea de-a treia săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, SEAS 2024, la Constanta, unul dintre cele mai îndrăgite evenimente culturale ale verii.
În această seară, de la ora 20.00, constănţenii şi turiştii sunt invitați la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, la spectacolul de comedie „Artă”, o producţie a Teatrului Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti. Regizor este Cristi Juncu, scenografia este semnată de Cosmin Ardeleanu, iar din distribuţie fac parte: Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu și Gheorghe Ifrim.
Despre spectacole pe care le putem vedea în aceste zile pe scenele din Cetatea Tomisului, dar și care au fost ecourile evenimentelor ce doar s-au încheiat, Alina Vasiliu, consultant artistic al Teatrului de Stat Constanța, într-un interviu semnat de Silvia Pascale:
Au mai rămas doar câteva zile de teatru din cele 6 săptămâni câte au fost dedicate Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului SEAS Constanța.
Cele 6 săptămâni de vară care au stat sub semnul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului SEAS la Constanța se încheie zilele acestea. Au mai rămas doar două spectacole și, așa cum orice final încununează opera, surprizele pregătite de organizatori nu ar trebui ratate. Iar dacă vă era dor să vă amuzați copios, atunci comedia din această seară este ingredientul cheie pentru o stare de dispoziție perfectă.
”Astăzi, la Teatrul de Vară Soveja este programată comedia Bigamul… după 20 de ani… prins în plasă, de Ray Cooney, în regia lui Gelu Colceag, un spectacol al Teatrului MIC din București. Este o comedie cu foarte mult haz, despre viața dublă a unui taximetrist londonez care are două familii și încearcă să facă față acestei situații disperate” – a anunțat consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanța, Alina Vasiliu.
Ultimul spectacol marca SEAS Constanța este un musical de neratat.
”Duminică, 28 august, ultimul spectacol de la Teatrul Excelsior din București, unul dintre cele mai bune musicaluri produse în România, Familia Addams, în regia reputatului Răzvan Mazilu. Este vorba despre celebra și sinistra Familie Addams, cu Morticia Gomez și toate celelalte personaje sinistre. Mi se pare că este o ocazie de neratat de a vedea un asemenea musical la Constanța” – a mai completat Alina Vasiliu.
Aproape 40 de spectacole s- au jucat săptămânile acestea pe scena Teatrului de Vară Soveja și în Parcul Arheologic și mii de spectatori au aplaudat artiștii care au dăruit din energia, talentul și frumusețea lor sufletească. Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului este un eveniment organizat de Teatrul de Stat și finanțat de Consiliul Județean Constanța.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu
Miturile cetății și alte proiecte la Teatrul de Stat
Publicat de ,
17 mai 2018, 14:10
Sfârșitul lunii iunie va aduce bucurii multe pasionaților de dramaturgie, de la malul mării. În perioada 20-27 iunie se va organiza din nou Festivalul ”Miturile cetății”. Aflată la a treia ediție, manifestarea va reuni actori din întreaga țară, din teatrele de la Oradea, Pitești, Târgoviște, Ploiești, Sibiu, Cluj, Sfântu Gheorghe, Galați, Teatrul Excelsior, Odeon, Teatrul Evreiesc de Stat din București, dar și trupe din Italia, Israel, Ungaria. Titlurile și stilurile regizorale variază, de la ”Oedip” în viziunea lui Silviu Purcărete, la ”Ovidius in love” al lui Alexander Hausvater; de la ”Alcmena, Amfitrion, Jupiter și farsele lor” piesa cu care se prezintă trupa din Lecce, Italia, la ”Zaraza”, în regia lui Răzvan Mazilu.
Un proiect ambițios, în care s-a implicat Teatrul de Stat din Constanța, ca un îndemn de aducere aminte a poveștilor de altădată privind ”Serile de teatru antic”. Este o formulă adaptată stilului contemporan, căci, să recunoaștem sincer, e iluzoriu să sperăm să vedem reluate aceste seri în formula de odinioară, din anii 70. Altă epocă, alți spectatori, alte cerințe privind punerile în scenă și, nu în ultimul rând, alt nivel de receptare culturală, într-o vreme când ritmul vieții a devenit galopant…
Până atunci însă, la sfârșitul acestei săptămâni, Teatrul de Stat Constanța reia un spectacol de acum 10 ani, una dintre cele mai interesante piese ”în doi” din dramaturgia universală. Este vorba despre „Gin Rummy“, scrisă în 1976, de Donald Coburn. În 1978 „The Gin Game“ (titlul original al piesei) a primit Premiul Pulitzer. În România, piesa a fost jucată în premieră în 1980, în regia lui Liviu Ciulei, cu Clody Bertola şi Petre Gheorghiu în rolurile celor doi protagonişti. La Constanța urcă pe scenă Liviu Manolache (student al maestrului Gheorghiu) și Nina Udrescu, de această dată cu replici într-un alt registru, mai matur.
Despre proiectele Teatrului de Stat vorbim în această seară, în emisiunea ”Stil de viață”, de la Radio Constanța, de la ora 18.05, cu Dana Dumitrecu, director al Teatrului de Stat și Alina Vasiliu, secretar artistic.
Vă aștept!
Steliana Bajdechi