Societatea Muzelor Constanța, prin Alina Ramona Ene și Alla Bivol, a susținut sâmbătă două evenimente deosebite.
Primul, o lansare de carte în cadrul Bibliotecii Județene Constanța, a fost un eveniment pilot și inedit.
Cristina Oprică este o tânără care, la 18 ani a lansat prima ei carte, “Copiii Universului”, într-un eveniment care s-a adresat în primul rând adolescenților.
Cristina Oprică este scriitoare debutantă, pasionată de artă și natură, și își petrece timpul citind despre magia și minunile ce o înconjoară în Univers.
La eveniment au participat și Ștefan și Laura Stoica, elevi ai Colegiului Național de Arte ”Regina Maria”, la profilul Muzică, instrument pian, la clasa profesoarei Adela Stoica. Au urmat Răzvan Decu, de la Școala EMENTI STAR ACADEMY, sub îndrumarea profesoarei Ana Maria Anagnosti, precum și eleva Școlii de pian ”Frédéric Chopin”, Teo Pană, în vârstă de 8 ani, sub îndrumarea profesoarei Alla Bivol.
Cel de al doilea eveniment s-a desfășurat la Muzeul de Artă din Constanța. Școala ”Frédéric Chopin” a susținut un recital la pian și voce, sub îndrumarea profesoarelor Stela Sârbu și Alla Bivol.
Biblioteca Județeană din Constanța a găzduit, astăzi, lansarea celui de-al treilea volum al poetei și publicistei Alina Ramona Ene.
”Codul Vieții” este un volum de poezie prin care autoarea a urmărit să capteze frumusețea lumii și să o retransmită, în versuri, celor din jur.
Alina Ramona Ene: ”Toate lucrurile frumoase eu le-am pus aici, în această carte. Este o structură compusă din sentimente frumoase, din fericire, din îndemnuri de a face bine și, bineînțeles,de a te apropia de natură. Sunt pe o rază, de unde captez niște lucruri frumoase de undeva din univers și le sedimentez în cuvinte vindecătoare. Iar după fiecare carte simt că trebuie să merg spre următoarea”.
Alina Ramona Ene pregătește, deja, următorul volum, denumit ”Poveștile sirenei” – o urmare a primei sale cărți de proză, denumite ”Năvodul fermecat”.
Debutul publicistic a avut loc în anul 2022, cu volumul de poezie ”Cuvintele vindecă”.
Pianistul Gianluca Luisi, prezent la Constanța – “Mă consider, mai degrabă un muzician explorator, un ”wanderer”, nu neapărat călător, cum s-ar descrie în cel mai strict sens al cuvântului”
R: Gianluca Luisi, aveți un CV impresionant, suntem onorați să ne bucurăm de acest eveniment la Constanța! G.L: Mulțumesc, și eu sunt onorat...
Istoria orașului Constanța a fost redescoperită sâmbătă seara, într-un eveniment cultural inedit: o „cafenea cu iz de istorie, muzică și pictură“.
Istoricul Raul Ivan a descris o parte dintre locurile și obiceiurile ce caracterizau locul în perioada interbelică:
În primul rând, este un eveniment care să aducă în atenția constănțenilor și chestiuni mai puțin cunoscute. despre oraș, chestiuni boeme ale vieții cotidiene, desfășurate de către cei care doreau să iasă pur și simplu din aspectele zilnice de la locul de muncă. Istoricul a prezentat chestiuni care țin de meniuri, de cafenele, de restaurante, de modul în care se practicau lucrurile legate de bomboane, de Titus Cănănău, pentru că ne aflăm în casa Titus Cănănău, primar al orașului Constanța, cel care, iată, a efectuat un zbor asupra Cazinoului în 1912, în urmă cu 100 de ani, primul primar în țară care a făcut acest lucru.
Picturi în care sunt prezentate aspecte din viața Peninsulei constănțene au putut fi admirate în cadrul evenimentului. Artistul Daniel Manafu a surprins în lucrările sale „Constanța în culori de apă“:
La acest eveniment sunt expuse lucrări care conțin clădiri emblematice. Așa am căutat noi câteva din clădirile emblematice ale orașului vechi. Așa cum am mai spus, orașul vechi se vede vechi pentru că am scos mașinile din el. Dacă lași mașinile, semnele de circulație, apărea exact cum este astăzi și am mai pus oameni. În general pun oameni în tablourile mele. Tablourile sunt făcute în tehnica acuarelei. Pe lângă clădiri, bineînțeles se văd și străzile mai reprezentativele orașului. Astăzi nu am aici, dar pe mine mă atrag străzile care bineînțeles au ieșire în mare. Hai să începem cu Karatzali, ca să nu încep chiar cu Negru Vodă mai din cap, dar să să zicem Karatzali, Vântului, Mării sau Zambaccian, Calatis, Sulmona care traversează peninsula dintr-o parte în cealaltă.
Momentele muzicale au fost asigurate de micii artiști de la Școlii Frédéric Chopin, dar și de formația Melody 20.
Alina Ramona Ene, reprezentant al Societății Muzelor, organizator al evenimentului:
Noi suntem Societatea Muzelor Constanța, o asociație care ne ocupăm cu frumosul în general, promovăm muzica, scrierea, pictura, cam tot ceea ce ține de creație și bineînțeles această cafenea este un melanj între istorie, pictură, muzică, melanj între generații. Suntem într-o locație foarte, foarte frumoasă, Casa Cănănău.
Redactor – Adrian Băncilă / redactor online – Daniel Țăndăreanu