Ascultă Radio România Constanța Live

alegeri europarlamentare 2024

Europarlamentare2024/Alegătorii pot să voteze la orice secţie din ţară sau străinătate; în afară nu se utilizează urna mobilă

alegeri vot sectii de vot buletine vot unsplash.com

Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2024, 07:14

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European, fiind organizate 18.955 de secţii de votare în ţară şi 915 în străinătate – cele mai multe în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Românii trebuie să aleagă 33 de eurodeputaţi care să le reprezinte interesele la Bruxelles în următorii cinci ani, fiind intraţi în competiţia electorală 494 de candidaţi aflaţi pe listele partidelor sau înscrişi ca independenţi.

***

Pot vota duminică la europarlamentare cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, şi care nu se află sub consiliere judiciară sau tutelă specială printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau care nu sunt condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea dreptului de a alege. Totodată, au drept de vot şi cetăţenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în Parlamentul European.

Potrivit MAE, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să îşi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce dau o declaraţie potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale sunt înscrişi.

***

Alegătorii votează la secţiile la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa. Însă, în cazul în care în ziua scrutinului alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, el poate vota la europarlamentare la orice secţie din ţară, fiind înscris în listele electorale suplimentare.

Totodată, cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul străin – domiciliu, reşedinţă, turism -, pot vota la orice secţie organizată în afară numai dacă nu se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene. Dacă alegătorul se regăseşte în tabel, acesta poate vota doar după ce semnează o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene.

***

Se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, şi anume cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

***

Votarea începe duminică la ora 7,00 şi se încheie la ora 22,00 – pentru secţiile din străinătate fiind vorba despre ora locală.

Având în vedere că pe 9 iunie au loc atât alegeri europarlamentare, cât şi locale, alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri.

La finalul zilei, la ora 22,00, preşedintele biroului electoral al secţiei declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care la ora 22,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se găsesc la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până la ora 23,59.

În ţară, alegătorii votează în aceleaşi secţii, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT 09.06.2024″, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin – europarlamentare şi locale.

În cazul în care alegătorul care se prezintă la vot la o secţie din ţară optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. Însă alegătorii care au optat şi şi-au exercitat dreptul de vot pentru un singur tur de scrutin şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea ”VOTAT 09.06.2024” vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat iniţial până la ora închiderii votării.

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii pot vota la secţia unde îşi îndeplinesc atribuţiile.

***

La intrarea în secţia de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator actul de identitate. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem. După scanarea actului de identitate, alegătorul se prezintă în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare, semnează în lista electorală permanentă sau suplimentară, după caz, şi primeşte buletinele de vot şi ştampila cu care intră în cabina de vot.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur, precizează BEC.

După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinul astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl introduce în urnă, având grijă ca acesta să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Alegătorul restituie preşedintelui ştampila, iar acesta o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă şi constituie contravenţie.

***

Alegătorii netransportabili – care nu se pot deplasa din cauză de boală, invaliditate, internaţi într-o unitate sanitară, într-un cămin pentru persoane vârstnice sau alte aşezăminte sociale, persoanele reţinute, arestate preventiv, în arest la domiciliu şi aflate în închisoare, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale – vor putea depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

În secţiile de votare din ţară se utilizează o singură urnă specială, iar în secţiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială.

La alegerile europarlamentare, alegătorul netransportabil care se află în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă îşi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la secţia de votare la care este arondat, după domiciliu sau reşedinţă, după caz, iar votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară. În cazul în care alegătorul netransportabil se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă îşi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la cea mai apropiată secţie de votare de locul unde se află.

Cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse prin mijloace electronice şi fizic, prin intermediul oricărei persoane. Acestea trebuie să fie datate şi semnate olograf de către alegătorul care solicită urna specială. Vor fi însoţite de copii ale oricărui act din care rezultă situaţia de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil. Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie al alegătorului.

Cererile pot fi depuse la biroul electoral al secţiei de votare competent inclusiv în ziua votării, fiind recomandat ca depunerea cererilor în preziua votării să se realizeze în intervalul orar 18,00 – 19,00, iar în ziua votării mai devreme de ora 14,00, pentru ca biroul electoral al secţiei de votare să aibă timpul necesar pentru a asigura procesarea cererilor, deplasarea echipei care însoţeşte urna specială, votarea şi returnarea la secţia de votare a respectivei echipe anterior orei 22,00.

***

Douăsprezece formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidaţi independenţi vor participa la scrutinul europarlamentar.

Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:44

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri

Miți este „vedeta” acestei zile, cea pentru care a sunat alarma în curtea unității de pompieri din municipiul Tulcea. Se știe că pisicile...

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:27

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă

Comisia Europeană a aprobat astăzi o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă. Fondurile, în valoare de 400 de...

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:04

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul

Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județul Tulcea au depus jurământul până în prezent, potrivit Prefecturii Județului...

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:42

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare

...

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:30

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase

Măsuri pentru reducerea timpului de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Conducerea unității...

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:23

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024

...

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:20

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul

Studenții și elevii din anul I ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale...

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 13:36

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou

...

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou

Cronologia înregistrării candidaturilor la alegerile europarlamentare din 2024

BEC, Biroul Electroral Central - foto - Autoritatea Electorala Permanenta facebook

Publicat de Doina Sirbu, 15 mai 2024, 07:16

Candidaturile la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 au fost înregistrate la Biroul Electoral Central (BEC) în baza Hotărârii de Guvern nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile locale şi europarlamentare.

La 11 aprilie 2024, Biroul Electoral Central a publicat pe site-ul instituţiei listele de candidaţi la alegerile europarlamentare, conform https://europarlamentare2024.bec.ro. Potrivit BEC, au fost înregistrate 15 formaţiuni politice, partide şi alianţe: Alianţa electorală PSD PNL, Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, Alianţa AUR, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER), Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul S.O.S. România, Partidul Umanist Social Liberal, Alianţa România Socialistă, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Diaspora Unită, Partidul Oamenilor Liberi, Partidul România Mare, Partidul Noua Românie, Partidul Patrioţilor, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache. Totodată, şi-au înregistrat candidatura şapte independenţi: Dumitru-Silvestru Şoşoacă, Paul-Octavian Jurma, Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Ilie-Cătălin Mustăţea, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă, Petru Mîndru.

La 5 aprilie 2024, listele candidaţilor Alianţei electorale PSD PNL au fost depuse la Biroul Electoral Central de către liderii celor două partide. Pe listă se regăsesc următorii candidaţi: Mihai Tudose (PSD), Rareş-Ioan Bogdan (PNL), Gabriela Firea (PSD), Dan-Ştefan Motreanu (PNL), Claudiu-Iulian Manda (PSD), Adina-Ioana Vălean (PNL), Victor Negrescu (PSD), Vasile Dîncu (PSD), Daniel Buda (PNL), Maria Grapini (PSD), Florin-Gheorghe Cârciu (PSD), Siegfred-Vasile Mureşan (PNL), Adrian-Dragoş Benea (PSD), Mircea-Gheorghe Hava (PNL), Dan Nica (PSD), Gheorghe Falcă (PNL), Ştefan Muşoiu (PSD), Roxana Mânzatu (PSD), Virgil-Daniel Popescu (PNL), Andi-Lucian Cristea (PSD), Iulian-Alexandru Muraru (PNL), Andra Bică (PSD), Mara Mareş (PNL), Mihaela Ivancia (PSD), Irinela Nicolae (PSD), Vasile-Dorin Voicu (PNL), Alexandru-Ciprian Epure (PNL), Larisa Blanari (PSD), Florian-Valeriu Sălăjeanu (PSD), Octavian Oprea (PNL), Cristina-Mara Togănel (PNL), Alin-Adam Ţambă (PSD), etc. Lista PSD PNL de candidaturi cuprinde 43 de nume.

În data de 8 aprilie 2024, liderii Alianţei Dreapta Unită au depus listele complete de 43 de poziţii cu candidaţii la alegerile europarlamentare. Pe primele locuri se află Barna Ilie-Dan (USR), Voiculescu Vasile Vlad (USR), Tomac Eugen (PMP), Botoş Vlad-Marius (USR), Prună Cristina-Mădălina (USR), Alexandru Victoria-Violeta (Forţa Dreptei). Ei sunt urmaţi de: Mihail Radu-Mihai (USR), Atanasiu Corina (USR), Cristian Adriana (USR), Simionca Ionuţ (PMP), Dancă Ionel (FD), Gima George (USR), Stoian Teodora (USR), Bozianu Nicoleta Cătălina (PMP), Chira Claudiu Martin (FD), Goga Ramona Ioana (USR), Gîrbea Alina Roxana (USR), Andronache Marian (PMP), Boaghi Leonid (FD), Drăghici Geta Daniela (USR) etc.

În aceeaşi zi, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus lista de candidaţi, care este deschisă de Cristian-Vasile Terheş, Claudiu-Richard Târziu şi Gheorghe Piperea. Urmează: Teodorescu Maria-Georgiana, Axinia Adrian-George, Sturdza Şerban-Dimitrie, Dumitrescu Cristina-Gabriella, Gherasim Laura, Vlahu Nicolae, Neamţu George-Mihail, Costea Peter, Popa Ioan-Aurelian, Tanasă Dan, Gurlui Silviu-Octavian, Dascălu Cristina-Emanuela, Biro Daniel-Răzvan, Năstăsoiu Elena-Viorica, Iagăr Monica, Mancaş Nicuşor-Cristian, Grosu Veronica ş.a.

La 10 aprilie 2024, Partidul Umanist Social Liberal a depus listele pentru alegerile europarlamentare, pe primele locuri aflându-se Cristian Barbu, fiind urmat de Lia Ardelean, Mugur-Cristian Ciuvică, Liviu-Bogdan Ciucă, Raluca-Elena Bugnar, Bogdan-Ion Jelea, Eugenia Şerban, Dumitru-Daniel Ionaşcu, Ionel Gae, Liviu-Marian Pop, Laurenţiu-Cristinel Dulamă, Mariana Vârgă, Gheorghe Pintea, Dan-Mihai Iacob, Mihaela Butcaru-Pundiche, Ella Pintilei, Adrian Cureniuc, Aurelian Dobroiu-Senzaconi, Constantin Harasim, Ioan Simonca, Gabriel Berca, Nicolae Zecheru, Laura-Diana Dobrescu etc.

La aceeaşi dată, a fost depusă şi lista candidaţilor REPER, aceasta fiind deschisă de eurodeputatul Dacian-Julien Cioloş şi de copreşedinţii partidului Ramona-Victoria Strugariu şi Dragoş-Nicolae Pîslaru. Pe lista de candidaturi se mai află: Cambera Oana-Alexandra, Lupu Andrei-Răzvan, Leonte Andreea-Iuliana, Presură Cristian-Nicolaie, Tulbure Simina-Geanina-Daniela, Mihali Ciprian, Boghean Ana-Maria, Cobianu Cezar-Adrian, Bordianu Cristina-Anne-Marie, Olaru Marius-Octavian, Diţă Georgiana, Pomohaci Bogdan-Constantin, Russu-Coldea Ioana-Florina, Drăguţ Bogdan, Olteanu Monica, Seceleanu Daniel, Caba Gina, Toader Bogdan, Pavelescu Alexandra-Mariana, Roşu Dan-Alexandru, Săbăduş Larisa-Petra, Slabu Adrian etc.

Tot la 10 aprilie 2024, UDMR a depus listele de semnături pentru alegerile europarlamentare, lista de candidaţi fiind deschisă de Winkler Gyula, Vincze Loránt-Gyorgy şi Szilágyi Dóra-Emese. Pe listă se regăsesc şi candidaţii: Szilágyi Zsolt, Zazula Béla, Farago Petru, Lörincz Helga, Szilágyi Róbert-István, Bors Béla, Turos Lóránd, Bálint Margit, Szabó József, Csibi Attila-Zoltán, Ambrus Zsombor, Szentes Antal, Meleg Vilmos-Tibor, Pintér Zsolt-István, Antal Géza, Pogocsan Ferdinand-Zoltan, Kovács Mihaly-Levente, Zahoranszki Brigitta-Eva, Sinka Arnold, Kéry Hajnal, Balazs Botond, Kántor Boglárka etc.

Partidul S.O.S. România a înaintat o listă de 43 de candidaturi, pe care se află, printre alţii: Diana Iovanovici Şoşoacă, Luis Vicenţiu Lazarus, Ştefănel Dan Marin, Sava-Dragomir Romaşeschi, Andreea-Petonela Cîmpianu, Marin Costache, Victor Horia Bobei, Cristian Stancovici, Mihaela-Maria Windischhofer, Luana Tîrziu, Glad Simuţ, Amalia Bellantoni, Danil Tulugea, Mihai-Adrian Ţiu ş.a.

Pe primele locuri de pe lista Alianţei România Socialistă, formată din PSR şi PSDM, se află: Lucia Stanciu, Constantin Ionescu, Remus-Florin Mănoiu, Adrian-Virgil Ionescu, Liviu-Aurelian Roşu, Radu-Marius Neacşu, Liviu Mitrofan, Gheorghiţă Zbăganu, Ştefan Piştea şi Diana-Andreea Pană etc.

Partidul Alternativa Dreaptă îi propune alegătorilor, printre alţii, pe: Mîrza Adela-Dorina, Guţă Horaţiu-Nicolae, Filip Iulia-Mihaela, Ochiş Karina-Adriana, Purcăruş Gabriel, Uncu Daniel-Marian, Cernescu Cristian, Licxandru Valentin, Radu Alexandru Marian, Şomlea Vasile-Florin, Mazăre Livia-Dorina, Floroaei Anişoara, Galea Cristian-Aurel, Şerbu Alexandru, Popescu Cezara, Milodin Ion, Herţeg Călin-Gheorghe, Gal Gavril-Lucian, Tomele Ciprian-Nicolae, Tănăsescu Mircea-Bogdan etc.

Partidul Diaspora Unită deschide lista de candidaţi cu Florin Călinescu, fiind urmat de Mocan Marius-Simion, Drăguşin Lavinia, Cadăr Adrian-Bogdan, Pasat Elena-Carleta, Bardoş Alina-Delia, Badea Ana-Maria, Bercea Delia, Roiban Ioan-Lucian, Ionescu Eugen-Constant, Vidican Cosmin, Peticilă Marian-Constantin ş.a.

Partidul Patrioţilor îi propune pe următorii: Surugiu Iulian, Lisaru Florin-Mădălin, Băbuţ Dan, Muşa Vasile, Megyesi Zoltan, Crăciun Corneliu, Păiuş Ioana-Hermina, Opriţ Ştefan-Alexandru, Bolovan Grigoraş-Gabriel, Baston Cătălin-Costel, Tepei Romina-Iuliana etc.

Pe lista de candidaturi a Partidului România Mare se află: Onaca Dorel-Constantin, Iovici Teodor-Victor, Puşcaşu Mariana, Petcu Cristian-Vasile, Mihuţescu Cioabă-Ion, Frangulea Monica-Mihaela, Mirea-Diaconu Florian, Porfire Sergiu, Dăbuleanu Ion, Tănăsescu Claudiu, Manea Virgil, Pelelungă Iuliana-Nicoleta, Popa Aurora-Maria, Ignat Roxana-Ionela, Voinea Loredana-Adriana, Cocoş George-Cristian, Degan Axente-Ciprian, Drăghici Daniela, etc.

Potrivit deciziei BEC şi calendarului stabilit, termenul pentru depunerea listelor cu candidaţii la alegerile europarlamentare şi dosarele acestora s-a încheiat la data de 10 aprilie, ora 23,59. În vederea admiterii candidaturilor, odată cu dosarele candidaţilor, partidele politice, alianţele şi organizaţiile minorităţilor naţionale au depus şi listele de susţinători, cuprinzând cel puţin 200.000 de persoane, iar în cazul candidaţilor independenţi listele de susţinători sunt de cel puţin 100.000 de persoane.

De menţionat că în ziua de 16 aprilie 2024, Biroul Electoral Central a respins lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită, precum şi candidatura independentă a lui Paul-Octavian Jurma, având în vedere că listele de susţinători nu erau complete.

Au fost respinse din motive similare şi candidaturile depuse de Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Noua Românie, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache, precum şi cele ale candidaţilor independenţi Jurma Paul-Octavian, Mustăţea Ilie-Cătălin şi Mîndru Petru.

În 23 aprilie 2024, Tribunalul Bucureşti şi, ulterior, Curtea de Apel Bucureşti au admis candidaturile propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

În data de 29 aprilie 2024, Biroul Electoral Central a anunţat că, în urma tragerii la sorţi, a fost stabilită ordinea de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale şi politice, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus liste de candidaţi la alegerile europarlamentare şi a candidaţilor independenţi.

Potrivit unui comunicat al BEC, pe buletinul de vot, pe prima poziţie se va afla Uniunea Democrată Maghiară din România, poziţia 2 – Alianţa Electorală PSD PNL, poziţia 3 – Partidul Reînnoim Proiectul European al României, poziţia 4 – Alianţa AUR, poziţia 5 – Partidul Umanist Social Liberal, poziţia 6 – Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, poziţia 7 – România Socialistă, poziţia 8 – Partidul România Mare, poziţia 9 – Partidul Patrioţilor, poziţia 10 – Partidul Alternativa Dreaptă, poziţia 11 – Partidul S.O.S. România, iar poziţia 12 – Partidul Diaspora Unită.

De asemenea, candidaţii independenţi vor fi trecuţi pe poziţiile 13, 14, 15 şi 16 în ordinea înregistrării candidaturilor, respectiv Pîrvănescu Paula-Marinela, Gheorghe Vlad-Dan, Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel şi Şoşoacă Dumitru-Silvestru.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început la 10 mai 2024 şi se va încheia pe data de 8 iunie 2024, la ora 7.00, conform unui comunicat la BEC din 9 mai 2024.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că peste 18,96 milioane de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la sfârşitul lunii aprilie. Aceştia sunt aşteptaţi la urne pe 9 iunie pentru alegerea consilierilor locali, judeţeni, preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor, precum şi pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Pe data de 9 iunie, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri. Acesta se va încheia la ora 22.00.

* * *

Guvernul a adoptat, în cadrul şedinţei din 11 martie 2024, HG privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Conform calendarului aprobat, la 12 martie a început perioada electorală ce se încheie la 3 zile după publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Astfel, la 12 martie 2024 a început perioada electorală, 10 aprilie 2024 fiind data limită pentru depunerea şi înregistrarea candidaturilor la alegerile europarlamentare. Campania electorală a început la 10 mai 2024 şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00, conform www.roaep.ro şi https://gov.ro.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.

Cei 33 de europarlamentari români sunt aleşi prin vot universal direct de către toţi cetăţenii UE înregistraţi pe listele electorale şi având vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfăşoară într-o singură circumscripţie electorală pe baza reprezentării proporţionale, ceea ce înseamnă că numărul de deputaţi aleşi de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obţinut de partid.

Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: facebook.com

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:44

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri

Miți este „vedeta” acestei zile, cea pentru care a sunat alarma în curtea unității de pompieri din municipiul Tulcea. Se știe că pisicile...

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:27

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă

Comisia Europeană a aprobat astăzi o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă. Fondurile, în valoare de 400 de...

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:04

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul

Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județul Tulcea au depus jurământul până în prezent, potrivit Prefecturii Județului...

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:42

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare

...

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:30

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase

Măsuri pentru reducerea timpului de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Conducerea unității...

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:23

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024

...

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:20

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul

Studenții și elevii din anul I ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale...

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 13:36

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou

...

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou

Expert Forum: Numărul de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegeri, printre cele mai prohibitive din UE

Expert Forum: Numărul de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegeri, printre cele mai prohibitive din UE

Publicat de Adina Sîrbu, 15 aprilie 2024, 10:05

Expert Forum afirmă, într-un raport de analiză asupra candidaturilor depuse de cele 15 partide şi alianţe electorale şi 7 independenţi pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, nevoia de a creşte transparenţa şi eficienţa înregistrării şi validării acestora, în paralel cu reducerea numărului de semnături de susţinere.

Potrivit unui comunicat al Expert Forum, din raport reiese că „numărul de semnături este printre cele mai prohibitive din UE şi ar trebui redus”.

„Numărul de semnături nu ar trebui să reprezinte o barieră, ci mai degrabă o dovadă a faptului că partidele sau candidaţii au parte de o susţinere rezonabilă. În lipsa unei proceduri realiste de verificare şi validare, numărul mare de semnături nu face decât să reducă artificial numărul de competitori şi să avantajeze partidele mari, care au resurse. (…) Procedura de verificare ar trebui să fie publică şi accesibilă din timp”, se explică în comunicatul citat.

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice, alături de lista de candidaturi propusă, şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent.

„Legea nu permite observarea acestui proces – EFOR a solicitat accesul la procedurile de verificare, iar BEC ne-a răspuns că nu există reglementări care să permită accesul”, precizează sursa citată.

Un alt aspect constatat de EFOR este acela că nu au fost publicate datele de naştere ale candidaţilor – date care ar putea fi relevante pentru statistică, dar şi pentru a înţelege profilul celor propuşi.

Din aceeaşi analiză reiese că au fost înregistrate mai multe semne electorale (26) decât candidaturile depuse. Printre cei care nu au depus candidaturi se numără Pro România, Partidul Acum, Partidul Patrioţilor Români, Partidul Oltenilor sau Partidul Alianţa Naţional Creştină.

În raport se constată că partidele politice şi alianţele electorale au propus 542 de candidaţi, comparativ cu 695 în 2019 şi 580 în 2014, inclusiv independenţi.

În 2024, 9 partide/alianţe au depus numărul maxim de candidaţi, adică 43, iar în privința participării femeilor, s-a constatat că, pentru alegerile din iunie, partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%). Totodată, analiza arată că 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri.

„În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. Comparativ, în prezent, cinci din 33 de europarlamentari din femei (15%). În plus, şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi. Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%. La nivel de partid cele mai echilibrate sunt USR (12 F/11 M) şi PSD (12 F/11 M). Doar un sfert din candidaţii liberali sunt femei – 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei”, indică EFOR.

Organizaţia a analizat şi ocupaţia candidaţilor, constatând că cele mai frecvente sunt: pensionar (54), director/ manager/ administrator, deputat (23), antreprenor, avocat, europarlamentar (20).

„În cazul PSD PNL, un sfert din candidaţi sunt deja europarlamentari (12), 5 sunt directori, 5 sunt deputaţi, 3 sunt secretari de stat şi câte 2 sunt senatori, vicepreşedinte de CJ, manager sau profesor. Aceste date arată că listele PSD PNL se bazează pe candidaţi care sunt deja în poziţii politice din administraţie. La ADU, 7 sunt deputaţi, iar 2 sunt europarlamentari. 6 candidaţi se încadrează în categoria director, iar 3 la manager. Candidează şi un primar, respectiv un viceprimar, dar şi un senator. AUR a pus pe listă 5 profesori universitari şi 3 conferenţiari, 5 deputaţi, 5 avocaţi şi 4 directori din mediul public sau privat. În listă sunt incluşi un europarlamentar, un senator şi 3 consilieri parlamentari”, mai arată raportul EFOR.

De menționat că, recent, organizația Expert Forum a lansat și platforma www.votcorect.ro pentru alegerile din 9 iunie 2024.

Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:44

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri

Miți este „vedeta” acestei zile, cea pentru care a sunat alarma în curtea unității de pompieri din municipiul Tulcea. Se știe că pisicile...

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:27

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă

Comisia Europeană a aprobat astăzi o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă. Fondurile, în valoare de 400 de...

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:04

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul

Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județul Tulcea au depus jurământul până în prezent, potrivit Prefecturii Județului...

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:42

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare

...

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:30

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase

Măsuri pentru reducerea timpului de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Conducerea unității...

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:23

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024

...

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:20

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul

Studenții și elevii din anul I ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale...

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 13:36

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou

...

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou