„Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”, la Muzeul de Artă din Constanța
Publicat de Adrian Băncilă, 26 noiembrie 2022, 14:21
„Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”, un album ce cuprinde peste 100 de fotografii cu opere ale unor artiști români din perioada interbelică ce au zugrăvit peisaje, personaje, interioare ale comunității turco-tătare din sudul Dobrogeia fost prezentat la Muzeul de Artă din Constanța. Catalogul este realizat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și reprezintă materializarea în plan editorial a expoziției cu același nume ce a deschis secțiunea de expoziții temporare din cadrul MIRAS – Muzeul Virtual al Turcilor și Tătarilor din Dobrogea, ne-a spus consilier în cadrul DRI, Oana Ionel:
„Un proiect care a început la începutul lui 2021. Suntem pe final de 2022. Sunt aproape doi ani a fost mult, s-a lucrat cu instituții și cu oameni extrem de pasionați de ceea ce fac. Noi ne-am dori să fie un omagiu pe care să-l aducem celor două comunități, comunitatea turco – tătară din Dobrogea și din România. Ce aduce nou aduce, poate, în completare, aduce un lucru extrem de bun, și anume arta. Prin faptul că are acest limbaj universal, devine un extraordinar instrument de a cerceta și de a recupera momente din istoria unor comunități, a modului în care ele au trăit. Pentru că vorbim de o perioadă interesantă și veți regăsi acolo partea de veșmânt, partea de portret, partea de activități zilnice ale celor două comunități în zonă și mai ales partea asta de acel soare, de acea lumină magică a Sudului, a Balcicului”.
Proiectul DRI s-a realizat în colaborare cu patru muzee importante – Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Constanța, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” , Muzeul de Artă Tulcea.
Redactor: Dana Malciu/Foto: Dana Malciu/Redactor online: Adrian Băncilă