Alegeri anticipate în Turcia
Publicat de , 1 noiembrie 2015, 18:51
Turcii votează duminică pentru un nou Parlament, după ce partidele care au fost alese în luna iunie nu au reuşit să obţină niciunul majoritatea şi nici să formeze o coaliţie, iar preşedintele turc Regep Tayyp Erdogan şi liderul neoficial al AKP, cel mai mare partid din Turcia, a convocat alegeri anticipate, relatează Radio România Actualităţi.
Ceea ce se aşteaptă de la acest scrutin, în plan intern dar şi de către partenerii Turciei, este obţinerea unui guvern funcţional. Cum sondajele arată că AKP nu va obţine nici acum, majoritatea covârşitoare de altădată, ca să formeze singur guvernul, Uniunea Europeană, Statele Unite dar şi o bună parte a opiniei publice turce ar prefera un guvern de coaliţie format între AKP şi Partidul Republican, pentru ca astfel, două partide cu ideologie diferită, să aducă un echilibru atât în politicile interne cât şi în cea externă.
Dar există şi riscul ca AKP şi preşedintele Erdogan să nu fie dispuşi la compromis, aşa cum s-a întâmplat după alegerile din iunie. În acest caz, Erdogan ar putea forţa ori noi alegeri ori formarea unui guvern cu o majoritate simplă, a explicat Mark Pierini, fost şef al Reprezentanţei UE în Turcia.
„Un posibil scenariu este să apară o majoritate simplă, la limită pentru AKP şi aliaţii lui care să conducă la o preşedinţie executivă, de facto, deci fără schimbarea constituţiei. Din punctul de vedere al UE aşa ceva, spre deosebire de realizarea unei coaliţii, ar reprezenta un grad mai scăzut de democraţie în Turcia.
„Percepţia în UE ar fi, în acest caz, că e vorba de o nouă degradare a statului de drept şi prin urmare apar noi obstacole în relaţia Turcia-UE. În ultimii doi ani statul de drept s-a şubrezit foarte mult în Turcia, la fel libertatea presei şi independenţa justiţiei, aceste valorui fundamentale s-au deteriorat”, a spus Mark Pierini.
Sondajele arată că la urne vor veni mai mulţi turci decât la alegerile din iunie dar populaţia este profund polarizată din punct de vedere al opţiunilor. În mod cert, atacurile din 10 octombrie atribuite ISIS asupra marşului pentru pace organizat de kurzi au adâncit ruptura dintre AKP şi o bună parte a populaţiei, în special cea de la oraş dar şi printre kurzi, ceea ce ar putea duce la o nouă intrare, ca şi în iunie, în Parlament a formaţiunii moderate pro kurde, partidul Democratic al Poporului.