Aproximativ 30 de avioane româneşti de mici dimensiuni au aterizat, sâmbătă, pe Aeroportul din Balcic, pentru a marca simbolic admiterea Bulgariei şi României în Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
Este primul eveniment de acest gen de pe teritoriul Bulgariei, intitulat „Schengen check”, organizat în comun de conducerile Aeroportului din Balcic şi Regional Air Services – Aeroport Internaţional „Alexandru Podgoreanu” Tuzla din România, care se adresează piloţilor de aeronave de mici dimensiuni.
Iniţiativa îşi propune să demonstreze procedura simplificată de admitere a zborurilor internaţionale, precum şi să consolideze relaţiile bilaterale dintre reprezentanţii comunităţii aviatice din Bulgaria şi România.
Datorită marcării simbolice a admiterii parţiale a celor două ţări în Schengen, toate serviciile oferite de Aeroportul Balcic vor fi gratuite, sâmbătă, pentru piloţii bulgari şi români.
Pe 27 aprilie, RAS – Aeroport Internaţional Tuzla va găzdui un eveniment similar, care va marca, totodată, relansarea aeroportului constănțean într-o formulă nouă, modernă şi performantă.
Surse și foto: RRA, RAS Aeroport Tuzla/ Redactor: Adina Sîrbu
România este, de la miezul nopţii, în spaţiul Schengen de liberă circulaţie cu frontierele aeriene şi maritime. Un moment special, care a însemnat eliminarea controalelor la graniţele aeriene, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Capitală.
Aici, după controlul de securitate, pasagerii merg direct către poarta de îmbarcare, fără a se mai opri la filtrele Poliției de Frontieră, acolo unde înainte erau verificate documentele de călătorie și câteodată se formau cozi de așteptare destul de lungi.
Primele zboruri din spațiul Schengen care au aterizat începând cu ora 00.05, au fost cele din Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zürich, München, Amsterdam și Geneva.
Toţi oamenii care au coborât din aceste aeronave au fost încântați pentru că n-au mai stat zeci de minute la coada care se forma la controlul paşapoartelor.
Alexandru Buzică, de la Radio România Actualități, a stat de vorbă cu primii românii care au sosit pe Aeroportul „Henri Coandă”:
Sunt cetățeanul numărul trei care intră în România fără buletin. Da, sunt onorat că trăiesc şi eu într-adevăr într-o societate normală, așa cum ar fi trebuit să trăim de la început. Și mulțumesc Cerului că a apărut și această zi minunată.
Cât aşteptai înainte la controlul de paşapoarte?
Deci în jur de 20-30 de minute stăteai la coada, depinde de numărul de avioane care aterizau. Acum, n-am avut bagaj și mi-am pregătit pașaportul, dar n-am avut ce să fac cu el.
Ministerul de Interne a anunţat că poliţiştii vor face verificări inopinate în scop preventiv sau când există suspiciunea unor fapte ilegale. Pentru o mai mare eficiență, controlul documentelor de identitate este făcut, de astăzi, cu dispozitive mobile de scanare, cu ajutorul unei aplicații speciale dezvoltate la nivelul MAI.
Iată care sunt opiniile constănțenilor intervievați de Adrian Băncilă despre intrarea României în Air Schengen:
– Mi se pare un lucru foarte bun, în special că sunt marinar. Încă n-am apucat să profit de această ocazie. Adică, doar ce am venit acasă undeva luna trecută. Sper să fie mult mai fluidizat traficul în Gara Maritimă, ceea ce nu prea se întâmplă aici, în Constanța. Cu avionul, zborul să fie mult mai lejer, să nu stăm la coadă la controlat bagaje și alte lucruri.
– Nu știu dacă ajută țara. Dar măcar populația care pleacă unde pleacă nu mai stă la cozi infernale și nu se mai chinuie cu stres, cu nervi. Și prin vamă ar trebui tot la fel să se treacă fără controale!
– Nu ne ajută neapărat, doar la plecarea din țară.În rest, nu-i văd niciun fel de avantaj. O să treacă mai ușor cei care intră la noi în țară în partea cealaltă.
Și Bulgaria a intrat odată cu țara noastră în spațiul Schengen aerian și maritim.
În prezent, 27 de state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen, iar România și Bulgaria sunt state membre cu drepturi parțiale și astfel spațiul de liberă trecere s-a mărit la 29 de state europene.
Frontierele terestre ale României, ca şi cele ale Bulgariei, rămân pentru moment în afara Spaţiului Schengen, dar Comisia Europeană de asigurări că va depune toate eforturile ca o decizie favorabilă să fie luată în acest an.
Surse: RRA, Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay