Primele de angajare se acordă mai greu
Publicat de Arantxa Catană, 10 ianuarie 2018, 16:50
Autoritățile au schimbat condițiile de acordare a stimulentelor financiare pentru absolvenții și șomerii care se angajează. Asta, după ce au fost descoperite câteva vulnerabilități în lege, de pe urma cărora unii au câștigat niște bani în condiții discutabile.
Şomerii neindemnizaţi, aflaţi în evidenţa agenţiilor de ocupare a forţei de muncă primesc, din partea statului, o aşa-numită primă de activare, dacă reuşesc să se angajeze cu normă întreagă pentru cel puţin trei luni de zile.
Prima este în valoare de 500 de lei şi are ca scop stimularea angajării acelor categorii de persoane care sunt reticente să intre pe piaţa muncii, din diverse motive.
Mai nou, însă, au fost introduse măsuri restrictive, deoarece s-a observat că unele persoane profitau de această lege în afara scopului avut în vedere de legiuitor.
„Acel contract de muncă ar trebui să intervină, pentru a se face plata acestei indemnizații, după 30 de zile de la data înregistrătii în evidențele Agenției de Șomaj. Adică nu imediat… înregistrarea astăzi și mâine angajarea, doar pentru a primi această primă de activare. Au fost situații în care oamenii s-au informat cu privire la modificările legislative și au venit, s-au înregistrat astăzi și au și solicitat angajarea la un agent economic a doua zi, ceea ce pare suspect, dintr-un anumit punct de vedere. Dar asta nu înseamnă că nu au beneficiat de aceste prime de activare, pentru că, la momentul acela, îndeplineau condițiile”, a declarat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocduparea Forţei de Muncă din Constanţa.
O altă modificare îi vizează pe absolvenţii de studii, în vârstă de cel puţin 16 ani. Anterior, aceştia beneficiau de o primă de 500 de lei, când se angajau cu normă întreagă, pentru cel puţin un an, în termen de 60 de zile de la absolvire. Acum, suma este de trei ori mai mare, dar se acordă în alte condiţii, pentru a se evita situațiile în care tinerii încasau banii și, apoi, își dădeau rapid demisia.
„Acești bani se vor plăti în două tranșe. Prima tranșă, în momentul angajării – 50%, iar diferența după expirarea celor 12 luni de contract de muncă”, a mai precizat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanţa.
Un material realizat de Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu