Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor: Carnea de pui şi ouăle din România sunt sigure pentru consum
Publicat de Adina Sîrbu, 19 aprilie 2024, 10:54
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că producătorii români respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Rezultatele celor peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre şi din ouă de consum, analizate pentru hormoni şi alte reziduuri, date publicităţii prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirmă faptul că românii au acces la ouă şi carne de pasăre sigure, produse în țara noastră, precizează UCPR.
„Din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni şi alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, a declarat preşedinte UCPR, Ilie Van.
Numărul de probe analizate pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE, iar metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanţii ANSVSA, fără ca producătorii să fie informaţi.
În ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor, preşedintele UCPR a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripţia şi supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare se respectă „timpul de aşteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.
Deși rezultatele analizelor arată clar faptul că ouăle şi carnea de pui produse în România sunt sigure pentru consum, există numeroase ştiri false care aduc grave prejudicii consumatorilor, prin îndepărtarea lor de produsele sigure, de bună calitate şi la preţuri rezonabile oferite de producătorii români. Informaţiile denigratoare la adresa sectorului avicol din România aduc grave prejudicii şi producătorilor autohtoni, cărora le este afectată relaţia cu partenerii externi mai susține UCPR.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ANSVSA