AUDIO | Creșterea TVA și a impozitului pe venit, soluții de corectare a deficitului bugetar
Publicat de Adina Sîrbu,
10 septembrie 2024, 08:13
Creșterea cotei de TVA și a impozitului pe venit sunt cele mai plauzibile scenarii când vine vorba de a mai rotunji veniturile la buget, în 2025.
Deși guvernanții momentului au dat asigurări că nu se va întâmpla acest lucru, consultantul fiscal Adrian Bența știe, din experiența anilor trecuți, că majorarea deficitului bugetar nu poate fi corectată decât prin astfel de metode.
O soluție nepopulară, de neanunțat înainte de declanșarea campaniei electorale și, cel puțin, pe moment, respinsă de cei de la Finanțe, dar următorul trimestru ne va da răspunsul… la virgulă.
Ascultați un interviu realizat de Laurențiu Despina pe această temă cu Adrian Bența, consultant fiscal:
Într-o singură zi din săptămâna trecută, ANAF a trimis peste 15.000 de notificări în toată țara către societăți care nu au depus raportarea SAF-T, specifică în mecanismul combaterii evaziunii fiscale, sau la care au fost identificate neclarități.
După ani buni în care s-au tot solicitat raportări de la contribuabili, se pare că activitatea ANAF-ului vizează o prelucrare mai eficientă a tuturor informațiilor venite de la societăți pentru a optimiza încasările la buget. Neconcordanțele sesizate par a fi fost generate de un soft care a dat multe bătăi de cap, fiind mai degrabă o problemă de IT și nu de contabilitate. Mai multe detalii despre acest subiect am aflat de la consultantul fiscal, Adrian Bența.
START-UP NATION | Antreprenorii se pot înscrie în program până pe 12 februarie
Publicat de ,
5 februarie 2019, 15:53
Pentru o creștere economică sănătoasă este nevoie de stimularea investițiilor și finanțarea companiilor prin programe cum este, spre exemplu, Start-up Nation a cărui condiție obligatorie este înființarea a cel puțin două locuri de muncă, apreciază analistul economic Adrian Bența.
„Ar trebui acel program, Start-up Nation, cât a fost el de bun, să reînceapă. Una dintre măsurile foarte neplăcute este tocmai această reducere a bugetului pentru finanțarea firmelor care dezvoltă cifre de afaceri și direcționarea acelorași bani în zona de consum. Ar mai trebui făcută puțină ordine și prin zona de persoane asistate social din buget, prin personalul din instituțiile publice, să fie făcută informatizarea, dacă tot ne lăudăm cu cei mai buni specialiști în IT din lume. Și atunci ar trebui să mai reducem puțin zona aceasta birocratică și, evident, cheltuielile cu această zonă birocratică“, a declarat Adrian Benţa.
Ediția actuală a programului Start-up Nation nu este în pericol, deoarece plățile efective vor fi făcute în a doua parte a anului sau chiar din bugetul anului 2020, ne-a spus George Fulina, directorul Agenției pentru IMM Constanța:
„Estimăm că la sfârșitul primăverii vom putea semna deja acordurile de finanțare. Îi rugăm pe cei care încă nu s-au înscris și care au mici rețineri să vină se înscrie. Mai au o săptămână pentru a aplica pe site-ul nostru, au la dispoziție un an de la semnarea acordului de finanțare pentru implementarea proiectului. Noi le garantăm că toate aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit, cei care nu vor reuși să implementeze proiectul în 2019, au la dispoziție încă aproximativ 6 luni din anul următor să ducă proiectul la bun sfârșit. Anul acesta vor fi 10.000 de firme, sunt 2 miliarde de lei spre desoebire de anul trecut când au fost 1,7 miliarde. Noi, în momentul în care se va termina evaluarea, vom semna acorduri de finanțare până la suma de 2 miliarde de lei. Sperăm că vor intra mai mult de 10.000 de firme pentru că nu toate firmele aplică pentru suma maximă. Deci, la nivel național, vom avea cel puțin 10.000 de firme eligibile pe acest proiect.“
Reamintim că înscrierile în programul Start-up Nation pot fi făcute online până în data de 12 februarie, la ora 20,00.
Nu mai sunt bani de pensii și salarii? Ce spune consultantul fiscal Adrian Bența
Publicat de ,
1 februarie 2019, 15:43
A rămas statul fără bani? Rămânem şi românii fără salarii şi pensii? Sunt teme vehiculate intens în ultimele zeci de ore în spațiul public, în presă, în mediul politic şi în cel virtual care au provocat, cum era de aşteptat, mari emoții. Opinia specialistului consultat de noi este limpede: pensiile şi salariile se vor plăti!
Ministerul de Finanțe se împrumută tot mai greu de pe piața bancară și apelează la rezerve. Salariile unor funcționari publici nu cresc, deocamdată, așa cum era de așteptat – este vorba, aici, despre angajații Caselor de pensii.
Toate aceste circumstanțe sunt interpretate, în spațiul public, de unii politicieni sau specialiști în finanțe, pentru a argumenta o teorie de natură să provoace panică: peste câteva luni nu vor mai fi bani de salarii și pensii.
Am încercat să trecem dincolo de orice interpretare posibil partizană a acestor situaii și să obținem un răspuns tehnic și lămuritor. În primul rând, reprezentanții Ministerului Muncii au negat vehement posibilitatea aceasta.
Am apelat, apoi, la consultantul fiscal Adrian Bența, care, anterior, a criticat destul de aspru proiectul legii pensiilor. L-am întrebat, acum, dacă suntem în pericol să nu mai primim salariile și pensiile:
„Eu cred că aici este mai mult o problemă birocratică, pentru că nu s-a adoptat legea bugetului. Prevederea din ordonanţa 114 este uşor contradictorie cu prevederea din legea finanţării bugetarilor, nu sunt corelate chiar foarte exact şi, când te afli între două legi, ajungi la două cifre diferite şi nu ştii care este corectă şi mai vine şi Curtea de Conturi. Prin urmare, nu cred că se pune problema finanţării. Banii există şi aş vrea să vă reamintesc faptul că luna ianuarie este luna cu cele mai mari încasări din an şi, de obicei, numai banii din ianuarie finanţează tot statul până prin aprilie-mai. Pentru că în ianuarie sunt încasările de la TVA-ul de la decembrie, se plătesc taxele pentru sfârşitul anului, deci cred că este o problemă de birocraţie. Acum, dacă ne referim la tot bugetul ţării pe anul 2019 este evident că avem cheltuieli foarte mari, de-asta nici nu a apărut legea bugetului, pentru că se caută sursele de finanţare. Observăm că au mai apărut nişte taxe… Probabil şi în zona politică s-a negociat între cele două partide de guvernământ pentru că, probabil, au mai avut şi cheltuieli mai mari şi au mai tăiat din ele. Deci, eu cred că este o procedură birocratică, de punere de acordd a unor legi şi proceduri“, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.