CONSTANŢA: Noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300 își începe oficial activitatea
Publicat de Doina Sirbu, 10 februarie 2023, 14:29
Noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300, care a intrat în dotarea Centrului de Scafandri la finele anului trecut, își începe oficial activitatea. Acesta are o capacitate totală de 18 locuri pentru pregătirea scafandrilor, permite scufundări până la adâncimi de 300 de metri și dispune de facilități pentru tratarea victimelor unor accidente de scufundare.
La Centrul de Scafandri din Constanța a început cursul de scafandru lucrător subacvatic. Aici, antrenamentele se fac în cel mai modern sistem de scufundare simulată – LH-300 care a intrat în dotarea Centrului de Scafandri la finele anului trecut. Printre cursanți l-am întâlnit și pe șeful Laboratorului de Formare Scafandri, căpitan Bogdan Cristian Oancea.
Bogdan Cristian Oancea: Cursul de care vorbim în ziua de astăzi este special destinat pentru scafandrii militari de mare adâncime, care sunt similari scafandrilor comerciali și sunt pregătiți pentru a executa inspecții, reparații sau diverse alte lucrări subacvatice, mecanice și nu numai. Vorbim aici de picioare de platformă, care sunt obiective strategice sau alte lucruri similare. Este unul dintre obiectivele noastre pentru care ne antrenăm pentru a putea interveni în cazul unui accident pe mare și nu numai, astfel încât să putem salva sau recupera bunuri sau persoane.
Caporal clasa a III-a, Laura Popa este deja scafandru militar, dar cu acest curs se va putea scufunda la o adâncime mai mare.
Laura Popa: Prima scufundare simulată am făcut-o când am executat testul de narcoză, a fost la 72 de metri. Ieri a fost prima scufundare de adâncimi 30-50. Am încercat să ne obișnuim cu mediul, cu adâncimea, cu presiunea, dar totul a decurs natural.
Este vorba de o altă adâncime la care vă puteți scufunda de acum încolo având acest curs?
Laura Popa: Categoric! Am fost, până să încep acest curs, brevetată până la adâncimea de 30 de metri. După ce termin acest curs voi putea face scufundări în gama de adâncimi 30-50.
Comandantul Centrului de scafandri, comandor Fănel Rădulescu, ne-a declarat că acest curs este deschis atât militarilor, cât și civililor interesați.
Fănel Rădulescu: Până acum, un curs de formare dura 8 săptămâni. În conformitate cu noile reglementări de la nivelul Autorității Naționale de Calificare, pentru că aceasta este o profesie, la finalizarea cursului, scafandrul respectiv nu obține numai o brevetare ca scafandru, ci și o meserie cu girul și cu evaluarea, verificarea, certificarea și Autorității Naționale de Calificare, care ține de Ministerul Muncii, pentru a desfășura această activitate și a furniza atât sistemului militar din sistemul național de apărare, ordine publică și apărare națională, dar și structurilor din societatea civilă care sunt interesate sau desfășoară activități cu scafandri profesioniști și au fost acreditate în acest sens să poată să aibă personalul pe care și-l doresc.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/Editor online: Doina Sîrbu/Foto, Video: Cecilia Pătrăhău