TULCEA: Zonele renaturate de la Murighiol şi Chilia Veche, folosite doar pentru activităţi prietenoase cu mediul
Publicat de Adina Sîrbu, 17 octombrie 2023, 13:29
Asociaţia ”Dunavăţ, natură, oameni, tradiţii” susţine renaturarea fostelor incinte agricole din comuna Murighiol cu scopul dezvoltării turistice şi doreşte ca în acestea zone să aibă acces doar bărcile prietenoase cu mediul.
Preşedintele asociaţiei, Ciprian Ulianov, s-a arătat încântat că WWF România – Fondul Mondial pentru Natură a început demersurile pentru renaturarea unor foste incinte agricole din Murighiol şi Chilia Veche.
”În momentul de faţă, în incinta agricolă lucrează doar un singur om. Renaturându-se, zona se dezvoltă şi toată lumea are de câştigat. Omul simplu nu va mai merge la Tulcea sau în străinătate să muncească. Va avea un loc de muncă asigurat, pentru că atunci când apar pensiuni, e nevoie de forţă de muncă”, a declarat preşedintele asociaţiei.
Ulianov a mai spus că doreşte ca în jurul viitoarei zone din comuna Murighiol care va fi renaturată să se amenajeze o pistă pentru biciclişti şi alei de promenadă, iar în zona reconstruită ecologic să aibă acces doar bărcile cu motoare electrice sau cu rame.
”Viziunea mea este ca în aceste amenajări să nu se intre cu motoarele mari care distrug delta, ci cu motoare electrice, la rame, aşa cum era înainte, şi să încercăm pentru ca anumiţi pescari cu acte în regulă să aibă un fel de permis care să le dea voie să pescuiască acolo cu vintire, taliene în număr limitat. Ei să le poată găti acolo turiştilor peştele pe care-l prind”, a menţionat Ciprian Ulianov.
Asociaţia ”Dunavăţ, natură, oameni, tradiţii” şi-a propus să amenajeze un muzeu în comuna Murighiol, obiectivul având drept rol punerea în valoare a minorităţilor.
”Camelia Ivanov a pus bazele unui mic muzeu la Dunavăţ de Sus şi vreau să plec pe scheletul format de dânsa. Adică, să facem casa românească, cea ucraineană, casa turco-tătară. Toate aceste etnii au convieţuit împreună. E bine-cunoscut că în Dobrogea există un mix de tradiţii, familii mixte şi întotdeauna au convieţuit în armonie. Vreau să pun acest lucru în valoare. Bineînţeles că îmi doresc să refac Sicia Zaporejeană. Există interes şi în România, şi în Ucraina, însă este un proiect destul de greu”, a adăugat preşedintele asociaţiei tulcene.
AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, SOR