TEMA ZILEI la Radio Constanța: Educația juridică în școli, mai necesară ca oricând! Cât de conștienți sunt tinerii de acțiunile care pot atrage răspunderea penală?
Publicat de Adina Sîrbu, 12 octombrie 2023, 07:03
Într-un stat de drept, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt garantate, tinerii din Constanța spun că sunt absolut conștienți de acțiunile care pot atrage răspundere penală. Părinții și profesorii i-au învățat încă de la vârste fragede ce ar trebui să NU facă pentru a evita situațiile periculoase. Cu toate acestea, o campanie în școli și în licee în care să li se vorbească despre drepturile, libertățile și obligațiile lor, este binevenită. Silvia Pascale a vorbit cu mai mulți tineri constănțeni:
Ești conștientă de acțiunile care pot atrage răspundere penală?
Pot să zic că da. Chiar am avut un curs în timpul liceului, în care a venit un domn polițist și, în general, dacă-mi aduc bine aminte, au venit tot polițiști și ne-au spus dacă avem asupra noastră droguri, dacă avem alcool sau venim băuți la școală, la liceu, dacă aruncăm gunoaie unde nu trebuie… Chiar am avut și pot să zic că mi-au prins bine. Unele lucruri nu le știam, dar acum le știu. Așa vreau să cred.
Este greu să trăim în societatea de astăzi fără să ne abatem de la reguli?
Pentru mine nu este greu, poate pentru alții care poate se confruntă cu o adicție, poate este mult mai greu, dar din punctul meu de vedere, nu.
Un sfat pentru tineri?
Să aibă grijă cu cine stau un grup, să aibă grijă cu cine umblă pe afară și să nu se lase ușor influențați de alții.
În această perioadă se organizează o campanie care se numește ”Fii avocat în școala ta!”. Aș dori să vă întreb pe voi dacă sunteți conștienți de acțiunile care pot atrage răspunderea penală și dacă ați fost vreodată puși într-o astfel de situație?
N-am fost pusă în situații ca acestea, dar îmi văd de treaba mea în fiecare zi, am prieteni buni, colegi OK, mă descurc și sunt prietenoasă cu toată lumea, nu am de ce să intru în astfel de situații. Am primit o educație foarte bună acasă și știu cum să mă distrez, inclusiv la școală și în timpul liber, și totul este în regulă.
Care este cel mai prețios sfat pe care ți l-au dat părinții ca să nu fi niciodată pusă în situații neplăcute și periculoase?
– Păi, în primul rând, nu intru în contact cu străinii, mai ales dacă au un aspect mai periculos, îmi văd de treaba mea și cam atât.
– Da, sunt conștient și mă țin cât mai departe de lucrurile care mi-ar putea aduce probleme.
Ce crezi că ar fi periculos pentru voi, tinerii de astăzi?
Drogurile și anturajele proaste. Cred că ar fi un lucru foarte bun pentru noi, elevii, să ne învețe de ce să ne ținem departe ca să avem o viață bună și lipsită de probleme.
Ce te-ar interesa?
– Detalii despre Codul Penal în special. Majoritatea, cel puțin din generația mea, acum dau examen pentru permis și ar merge să ne explice ce fapte să nu facem, de ce anturaje să ne ferim și cum să ne dăm seama dacă cineva are o adicție, când vine vorba de droguri sau de alte substanțe interzise.
– A mai fost un domn avocat la noi, la ”Mircea”, care a terminat chiar Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” și mi s-a părut folositor. Eu vreau să dau la Drept aici, în Constanța. Deci, da, chiar mi se pare util și vreau să mă fac avocat.
Ești conștientă de acțiunile care pot atrage răspundere penală?
Eu am permis de la 16 ani și normal că am avut o răspundere mai mare față de ceilalți copii, conducând prin oraș. Și da, normal că sunt conștientă!
Educația juridică este necesară tinerilor, mai mult decât oricând, consideră membrii Uniunii Naționale a Barourilor din România care derulează campania „Fii avocat în școala ta!”.
Cât de conștienți sunt tinerii constănțeni de acțiunile care pot atrage răspunderea penală și cât de necesară este această campanie de responsabilitate socială, aflați în dezbaterea de astăzi, de la Radio Constanța, realizată de Codrin Raita după știrile orei 14.00. Invitat la ”Tema zilei”: conferențiar univ. dr. Anamaria Comșa, coordonator campanie la nivelul județului Constanța.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Baroul Constanța