Acordul României cu FMI a expirat
Publicat de , 26 septembrie 2015, 10:41
Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, blocat din luna iunie a anului trecut, expiră sâmbătă, 26 septembrie, iar o direcţie clară a evoluţiei relaţiilor dintre cele două părţi nu s-a conturat deocamdată.
Revizuirea actualei înţelegeri cu creditorii internaţionali, în valoare de patru miliarde de euro, a fost blocată începând din luna iunie 2014 şi până în prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului.
În prima parte a acestui an, autorităţile române au încercat să adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Codului Fiscal, însă reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, dar şi Consiliul Fiscal şi Banca Naţională a României au blocat acest demers. La acea vreme, oficialii români se declarau împotriva constrângerilor impuse de un acord cu instituţiile financiare internaţionale, însă recent aceştia şi-au nuanţat poziţiile.
La începutul lunii septembrie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat, pentru Bloomberg, că România intenţionează să demareze discuţiile cu creditorii internaţionali pentru un nou acord de asistenţă încă din acest an, astfel încât acesta să intre în vigoare în 2016. În opinia sa, acordul este necesar pentru a proteja finanţele României împotriva şocurilor de pe piaţă.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri, după modificarea Codului Fiscal în Parlament, că un acord cu FMI, BM şi CE are efecte pozitive, fără a implica tragere de fonduri.
Pe de altă parte, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, recent, că, pentru încheierea unui nou acord, România trebuie să solicite instituţiei financiare internaţionale acest lucru şi apoi se va analiza tipul de acord care se poate încheia.
În legătură cu actualul acord, reprezentantul FMI a spus că acesta expiră pur şi simplu în 26 septembrie şi nu se va mai purta nicio discuţie pe marginea lui între autorităţile române şi reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale. Tolosa a precizat că principalele obiective macroeconomice convenite în cadrul acordului au fost îndeplinite, dar lipsa de predictibilitate a împiedicat reprezentanţii FMI să tragă o concluzie clară cu privire la stabilitatea în timp a indicatorilor macroeconomici.