Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” este instituția de învățământ cu peste 150 de ani de tradiție de învățământ superior de Marină.
Care sunt avantajele unui absolvent al acestei instituții aflăm de la prorectorul instituției Nistor Filip, invitatul în emisiunea ,,Dialoguri la zi”, realizată de Liviu Predescu:
Pentru anul universitar 2015-2016, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pune la dispoziţia candidaţilor 851 de locuri dintre care: 37 de locuri pentru Ministerul Apărării Naţionale, 10 pentru Ministerul Afacerilor Interne și 804 pentru Secția civilă. Pentru învățământul cu frecvență, Academia Navală „Mircea Cel Bătrân” acordă din fonduri proprii 30 de burse de studii și pentru studiile universitare de masterat, oferă 150 de locuri cu taxă.
Înscrierile au loc în perioada 14-21 iulie, între orele 9.00 şi 15.00. Pe data de 29 iulie se vor afişa rezultatele finale cu candidaţii admişi şi respinşi.
În prezent, aproximativ 2.000 de studenţi învaţă la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, îndrumaţi de un corp didactic de peste 100 de profesori. Academia Navală oferă studenților ei garantia unei pregătiri profesionale și personale de excepție
Comandorul conferenţiar universitar Dr.ing. Octavian TĂRĂBUȚĂ este noul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. În conformitate cu legislaţia în vigoare, referitoare la procesul de constituire și de alegere a structurilor și funcțiilor de conducere la nivelul instituțiilor din sistemul național de învățământ superior, marţi, 28 iunie, au avut loc alegerile pentru funcția de rector al prestigioasei instituţii de învăţământ superior din Dobrogea.
Dintre cele 75 de persoane cu drept de vot din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân, s-au prezentat la urne 66 de persoane. Voturile valabil exprimate au fost 65, fiind repartizate astfel: 59 de voturi pentru comandorul conf.univ.Dr.ing. Octavian TĂRĂBUȚĂ şi 6 voturi pentru comandorul prof.univ.Dr.ing. Ioan CRĂCIUN.
Senatul universitar al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” urmează să valideze miercuri, 29 iunie, candidatul ales pentru funcția de rector.
Strategia managerială a rectorului nou-ales poate fi sintetizată în următorul fragment din planul său managerial: “(…) Aș dori să ne reamintim deviza Academiei Navale: “Ad augusta per angusta”.
Într-adevăr, rezultatele excepționale se obțin doar urmând poteci dificile, presărate cu provocări.
Păstrând conformitatea cu acest dicton, programul meu managerial a încercat să zugrăvească succint strategia pe care eu o consider a fi optimă pentru dezvoltarea continuă a școlii noastre, pentru consolidarea statutului Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” de pol al cunoașterii în domeniul maritim.
Obiectivele strategice considerate a fi necesare pentru următorii patru ani, precum și modalitățile de realizare a acestora, descrise până acum, reprezintă cursul acțiunii pe care îl doresc a fi urmat de către întreaga comunitate academică, îndreptat spre continuarea ridicării școlii pe trepte calitative și mai înalte. Cei 25 de ani de muncă în Academia Navală în slujba educației și a formării ofițerilor de marină îmi dau încrederea că programul meu managerial este realist și fezabil, bazat pe identificarea obiectivă a nevoilor de dezvoltare și pe estimarea corectă a resurselor de care dispunem.
Evident, niciun plan strategic nu poate fi perfect, de aceea voi fi onorat să iau în considerație toate observațiile pertinente ale colegilor și studenților, ale tuturor membrilor comunității noastre, pe care să le aplicăm împreună în planurile operaționale anuale. Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” trebuie să rămână în continuare motorul principal al dezvoltării profesionale și personale a tuturor ofițerilor și managerilor de marină care studiază aici, în beneficiul sistemului național de apărare, al industriei maritime, al întregii societăți.