A început vaccinarea antirabică a carnasierelor sălbatice
Publicat de Doina Sirbu, 8 noiembrie 2022, 11:16
Având în vedere că rezervorul natural de virus rabic este reprezentat, pe teritoriul României, de vulpea roşcată, singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia ţintă fiind vulpea).
Situaţia epidemiologică existentă în Ucraina şi în Republica Moldova determină un risc major de apariţie a rabiei în ţara noastră, avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Vaccinarea antirabică se efectuează atât la animalele domestice (carnasiere domestice) cât și la animalele sălbatice (vulpea). Vaccinarea carnasierelor domestice se realizează în campanie, octombrie – decembrie, iar în mediul silvatic se efectueaza vaccinarea cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, primăvara și toamna.
Despre acest subiect a vorbit Mitică Tuchilă, director executiv DSVSA Tulcea.
Domnule director Tuchilă, când a început vaccinarea antirabică a carnasierelor sălbatice?
Mitică Tuchilă: A început cu data de 4 noiembrie și se finalizează pe 18 noiembrie anul curent. Se fac două vaccinări. O vaccinare prin aplicarea momelilor aeriene prin intermediul aeronavelor. Județul Tulcea este arondat unui aeroport din Prahova, iar momelile-vaccinale aplicate la vizuină, administrate în perioada 6 noiembrie până pe data de 13 noiembrie. Vor fi aplicate în jur de 25 de momeli vaccinale pe kilometru pătrat, ceea ce înseamnă o imunizare optimă a tuturor carnasierelor sălbatice.
De ce sunt importante aceste vaccinări?
Mitică Tuchilă: Acest lucru este foarte important, deoarece rezervorul principal de virus este reprezentat de mediul silvatic, de aceste caransiere sălbatice care pot transmite pisicilor și câinilor virusul și mai departe virusul poate fi transmis oamenilor. Rabia se știe că este o zoonoză, o boală care s-ar transmite de la animale la om, dar și invers și netratată poate duce la moarte.
Redactor: Nicu Ispas/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com