Alegeri locale și europarlamentare 2024 | Reguli privind desfășurarea votului la scrutinul din 9 iunie
Publicat de Adina Sîrbu, 29 mai 2024, 10:13 / actualizat: 29 mai 2024, 13:50
Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, care sunt deja distribuite în teritoriu.
Noutatea din acest an în cabinele de vot va fi tuşiera, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, care a precizat că românii vor avea de ştampilat 5 buletine de vot.
La alegerile din 9 iunie, vor putea vota cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani împliniți chiar și în ziua alegerilor, cu domiciliul fie în țară, fie în străinătate. La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, iar la cele europarlamentare vor putea vota în orice secție.
Cei care se află în țară nu vor putea vota cu pașaportul simplu sau turistic, însă pot să folosească pașaportul diplomatic, de serviciu și cărțile de identitate. Elevii de la liceele militare care au împlinit 18 ani vor putea să voteze și cu carnetul de serviciu. De asemenea, cei care au nevoie de urna mobilă pot face o solicitare în acest sens, iar cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile pot fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană, la alegerea lor, fiind interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de către candidaţi.
Votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheie la ora 22.00, a mai spus preşedintele AEP, Toni Greblă, care a menţionat că procesul se va putea prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59, în cazul în care mai sunt votanţi la rând.
La nivel naţional, vor fi aproape 19.000 de secţii de votare, iar în străinătate, 915, un număr dublu faţă de cel de la alegerile precedente.
Numărul total al alegătorilor la acest scrutin este de aproape 19 milioane de persoane cu drept de vot, iar cel al candidaţilor, de peste 207.000, din care 494 s-au înscris în cursa pentru Parlamentul European.
Președintele AEP a mai anunțat că, la scrutinul din 9 iunie cel mai în vârstă candidat are 100 de ani cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale și europarlamentare are puțin peste 23 de ani.
Todată, 30 de asociaţii şi fundaţii au fost acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă ca observatori la alegerile europarlamentare şi locale care vor avea loc pe data de 9 iunie. Printre acestea se numără Expert Forum, Asociaţia Funky Citizens şi Asociaţia Geeks for Democracy. Pe baza documentului de acreditare emis de Autoritatea Electorală, asociaţia sau fundaţia poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenenţă politică și care pot asista la toate operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare.
Redactor: Florentina Stan/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: AEP