Ferma Dacilor, mistuită de flăcări de Crăciun, era branșată ilegal la rețeaua de curent
Publicat de Adina Sîrbu, 7 ianuarie 2024, 10:36
Complexul Ferma Dacilor era branşat ilegal la reţeaua de curent electric, printr-un cablu conectat la o pompă de apă – susţine şeful ANRE. În replică, avocatul lui Cornel Dinicu, proprietarul pensiunii mistuite de incendiul de proporții din a doua zi de Crăciun, soldat cu 8 morți, susţine că au fost făcute mai multe reclamaţii pentru fluctuaţiile de tensiune.
Informaţia privind racordarea ilegală la curent şi mult sub puterea necesară unei pensiuni turistice apare în referatul procurorilor. Anchetatorii susţin că reţeaua electrică era subdimensionată, fapt care ar fi dus la scurtcircuitul care a provocat incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Șeful ANRE spune că, deşi proprietarului i s-a oferit posibilitatea racordării legale a întregii pensiuni la reţea, acesta a refuzat să facă investiția.
Avocatul lui Cornel Dinicu recunoaşte că reţeaua electrică era subdimensionată, dar susţine că proprietarul de la Ferma Dacilor a depus mai multe sesizări în acest sens.
În referatul în care s-a propus arestarea lui Cornel Dinicu, procurorii spun că pensiunea Ferma Dacilor a fost construită fără autorizaţii şi așa a funcţionat din 2016.
Opt persoane cu vârste între 11 și 22 de ani au murit în incendiul din 26 decembrie 2023 de la Ferma Dacilor.
Unul dintre cei 3 copii morți este fiul patronului Cornel Dinicu, iar a opta victimă, identificată în urma expertizei legiștilor, este Petru Ene, băiatul de 11 ani al bodyguardului Lucian Ene, mort și el în incendiu. Fratele geamăn al lui Petru, Matei, de 16 ani, și mama copiilor au supraviețuit.
Potrivit rapoartelor făcute de medicii legiști, majoritatea victmelor incendiului a murit ca urmare a intoxicației cu monoxid de carbon.
În urma tragediei și a numeroaselor neregulilor descoperite la Ferma Dacilor, inclusiv lipsa autorizației de securitate la incendiu, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor le-a solicitat comisarilor din întreaga ţară să verifice dacă operatorii economici care activează în sectorul HoReCa deţin toate autorizaţiile necesare şi obligatorii corespunzătoare domeniului.
Inspectorii vor verifica doar dacă există respectivele documente, fără a analiza modalitatea în care au fost eliberate, situaţie care intră în sarcina exclusivă a autorităţilor care le emit.
Sursă: TVR Info, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ISU Prahova