Litoralul românesc are doar 6 plaje „Blue Flag”, față de 23 certificate în Bulgaria
Publicat de Adina Sîrbu, 3 iunie 2024, 07:51
Spania îşi păstrează şi anul acesta supremația mondială în privința numărului de calificative maxime pentru calitatea plajelor, cu 638 de plaje „Blue Flag”, întinse pe toată coasta mediterană, poziţie pe care nu a pierdut-o din 1994.
Plajele „Blue Flag” sunt cele care îndeplinesc un set de criterii stricte de mediu, siguranță și accesibilitate, referitoare la calitatea apei, conservarea şi respectarea mediului, anumite servicii pentru turiști, precum accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilităţi, existenţa duşurilor, a spaţiilor de recreere, a umbrarelor şi a punctelor de prim ajutor şi salvamar. Certificarea este acordată de un consorţiu de organisme din domeniul turismului, mediului şi serviciilor sociale publice şi private din întreaga lume, iar lista este actualizată an de an, fiind adăugate locuri noi şi retrogradate altele.
Anul acesta, Spania a primit steagul pentru 8 plaje noi şi alte 33 au dovedit că merită să-l reprimească, după ce l-au pierdut acum un an, ajungând, astfel, la aproape 640 de plaje „Blue Flag”, ceea ce o plasează pe primul loc la nivel mondial.
Urmează Grecia, cu aproape 620 de plaje certificate „Blue Flag”, și Turcia, cu 520 de plaje.
Chiar dacă la mare distanță, litoralul bulgăresc al Mării Negre dispune, anul acesta, de 23 de plaje „Blue Flag”, o garanţie a faptului că nisipul şi apa mării sunt curate.
România are, în schimb, doar 6 plaje „Blue Flag” la Marea Neagră: două în Năvodari, una în Mamaia, două în Eforie Nord și una în Olimp, aceasta fiind și cea mai recentă plajă certificată.
De altfel, cele mai multe dintre plajele de pe litoralul autohton nu oferă condiții mulțumitoare pentru turiști, arată un raport recent al autorității de control din cadrul MEAT.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Ștefan Oprea, s-a declarat, recent, nemulțumit de întârzierile în procesul de licitație a sectoarelor de plajă, derulat de Administraţia Naţională Apele Române, iar pentru servicii mai bune și prețuri mai mici, soluția propusă este ca plajele să fie închiriate pe o perioadă de 10 ani, pentru ca agenţii economici să îşi poată amortiza investiţiile.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Ovidiu Oprea