În cel mai scurt timp, tichetele educaţionale vor putea fi folosite de părinţi
Publicat de Adina Sîrbu, 11 ianuarie 2024, 13:43
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că, în cel mai scurt timp, părinţii vor putea ridica tichetele educaţionale în valoare de 500 de lei cu care vor putea cumpăra rechizite şi haine pentru şcoală.
Înţeleg că procedura privind tichetele educaţionale de 500 de lei a fost finalizată atât la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cât şi la Ministerul Educaţiei. Astfel, în cel mai scurt timp, cardurile vor putea fi ridicate de părinţi şi folosite pentru cumpărarea de rechizite şi îmbrăcăminte pentru şcoală, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Reamintim, că până sâmbăta trecută tichetele ar fi trebuit livrate în toată țara, iar până la reluarea cursurilor, pe 8 ianuarie, să fie emis ordinul comun al miniștrilor Fondurilor Europene și Educației privind procedura de distribuire a cardurilor către beneficiari.
Potrivit Edupedu.ro, ar trebui să primească carduri în total 486.317 de beneficiari care au fost validați deja, iar alți peste 63.000 în curs de validare ar putea fi incluși pe listă.
Tichetele educaționale de 500 de lei, din fonduri europene, au fost aprobate pe 12 octombrie, prin OUG 83/2023. Acestea pot folosite doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene.
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani, iar cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.
În anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
1) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
-
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească 3 ani, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei.
2) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.
Premierul Marcel Ciolacu a mai adăugat că tot în şedinţa de Guvern de astăzi va fi aprobat cadrul necesar pentru continuarea programului naţional „Masă caldă în școli”, care s-a dovedit esenţial în reducerea abandonului şcolar în zonele unde a fost aplicat, iar ținta noastră este să creştem de la 450 de unităţi la 1.000 numărul şcolilor unde să oferim acest suport alimentar copiilor.
Surse: AGERPRES, Edupedu.ro/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com