FOTO/ VIDEO: Explozii la o stație ilegală de GPL din Crevedia. Zeci de răniți, între care cel puțin 26 de pompieri. 8 pacienți sunt intubați, iar 4 dintre ei vor fi transferați la spitale din străinătate
Publicat de Adina Sîrbu, 27 august 2023, 00:29
Mai multe explozii au avut loc aseară la o stație de gaz petrolier lichefiat din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița.
Un apel la 112 a semnalat la 18.50 o explozie urmată de incendiu. O nouă explozie a avut loc la ora 20.55 și i-a surprins pe salvatorii aflați în prima linie. 46 de persoane au fost rănite, majoritatea din rîndul salvatorilor – 30 de pompieri, 2 jandarmi și un polițist. 8 pacienți cu arsuri sau intoxicați sunt intubați, iar 3 pompieri sunt în stare gravă.
Pacienții sunt internați în spitalele din Capitală: Spitalul de Urgență Floreasca București – 28 de victime (4 intubați); Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni – 13 victime (3 intubați); Spitalul Universitar – 2 victime; Spitalul de Arși – 4 victime (1 intubat).
Dr. Bogdan Oprița, medic-șef SMURD București:
Din explozia urmată de incendiul de la stația de GPL au fost aduse 30 de victime, dintre care 3 au fost în urma exploziei inițiale, iar un număr de 27 au fost din a doua explozie. Din păcate, sunt colegi de-ai noștri pompieri și un polițist. Unul singur nu prezenta arsuri. A venit policontuzionat. Restul prezintă arsuri pe diverse procente din suprafață. Mai grav sunt 5, dintre care din păcate 2 sunt pompieri, care sunt și intubați. Trei din cei 5 au fost duși deja în sala de operație și au suferit intervenții chirurgicale specifice. Evoluția pacienților arși este imprevizibilă, se face în dinamică, este posibil ca leziunile unora să se agraveze. Au fost identificate 7 locuri în afara țării unde aceștia pot să fie duși. Ministerul Apărării pune la dispoziție două aeronave și vom începe probabil în cursul acestei dimineți evacuarea lor în străinătate. E posibil să mai sosească și alții. Pompierii vor putea fi transportați. Doi dintre cei din explozia inițială au o stare extrem de critică. Trebuie văzut dacă pot fi transportați sau nu.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, 4 pacienți, printre care 2 pompieri intubați, vor fi transferați la spitale din Italia și Belgia în această noapte.
Au fost activate două linii de tip LINIE VERDE: 0212069397 și 0212069398. Numerele sunt destinate cetățenilor din zona deflagrațiilor, dacă vor să reclame simptomatologie în zilele următoare, dar și celor care caută informații despre rude sau cunoștințe afectate de explozii.
De asemenea, reprezentanții Centrului de Transfuzie București au făcut apel către donatorii de sânge să meargă la Centru, în această dimineață, începând cu ora 7,30, pentru că este nevoie urgentă de sânge.
Imaginile celei de-a doua explozii au fost surprinse în direct de către jurnaliștii TVR prezenți la fața locului:
Cel puțin 3 explozii au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL care ar fi trebuit să fie dezafectată și folosită exclusiv ca parcare, aflată pe DN 1A, în mijlocul localității Crevedia. 6 cisterne, cu o capacitate de 10.000 de litri fiecare, se aflau în parcare, iar în urma unor transferuri de combustibil, unele dintre ele au sărit în aer.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că au fost folosiţi roboţi pentru răcirea cisternelor, pentru a se evita rănirea unui număr mai mare de pompieri.
Au fost evacuați 3.000 de localnici, pe o rază de 700 de metri și au fost trimise mesaje RO-ALERT către populație.
Pe zona de nord s-a observat creşterea concentraţiei de particule de PM10, respectiv în Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea, în urma incendiilor, dar creşterile au fost nesemnificative, a declarat pentru AGERPRES șeful Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan.
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe rețelele de socializare:
În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete.
La ora 1,00, flăcările au scăzut în intensitate, incendiul fiind sub control.
Radu Popescu, de la ISU Dâmbovița, a declarat că rămân în dispozitiv 10 autospeciale de stingere și o autoscară. El le-a mai spus jurnaliștilor că, în total, au fost 3 deflagrații, cea de-a doua fiind cea mai puternică și în urma căreia au fost răniți cei mai mulți salvatori.
Surse: TVR, Agerpres/ Redactor online: Adina Sîrbu