Inundații devastatoare în județele GALAȚI și VASLUI. Viiturile au luat 4 vieți și au distrus mii de gospodării
Publicat de Adina Sîrbu, 15 septembrie 2024, 09:00
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a prelungit avertizarea Cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinele hidrografice Siret şi Prut, pe raza judeţelor Galaţi şi Vaslui, până duminică, la ora 12.00.
Administraţia Naţionale Apele Române a anunţat că a fost realizată o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Independenţa, aceasta favorizând scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru şi râul Suhu (afluent al acestuia), cantonate în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi din județul Galați, cele mai afectate de viiturile puternice.
În județul Galați, 4 oameni au murit și localităţi întregi sunt acoperite de ape, viiturile distrugând totul în cale. Aproape 300 de persoane au fost evacuate, localnicii fiind fost salvaţi de pompieri cu bărcile sau duşi pe braţe. Unii dintre ei au fost nevoiți să se urce pe acoperișurile caselor sau ale camioanelor și să aștepte acolo ajutorul salvatorilor pentru că apa a ajuns în unele locuri la 2 m.
Aproape 700 de salvatori – pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei – au fost implicaţi în acţiunile de salvare şi de ajutorare în cele 22 de localităţi afectate din judeţul Galaţi. Două detaşamente ale Ministerului Apărării Naţionale, dotate cu bărci de salvare şi camioane, au intervenit, la solicitarea autorităţilor locale, în judeţul Galaţi.
În județ, 2 tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, sunt construite în localităţile Slobozia Conachi şi Pechea. Aici ar urma să stea temporar oamenii ale căror case nu mai pot fi locuite. 30 de locuinţe modulare au fost amenajate deja în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi pentru cazarea populaţiei evacuate, iar alte 200 urmează să fie operaţionalizate în regim de urgenţă şi amplasate în locuri sigure, anunţă Guvernul într-un comunicat.
Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară. De asemenea, peste 400 de tone de astfel de materiale au fost scoase de la Rezervele de Stat şi sunt în drum spre zonele sinistrate cu camioane de la IGSU şi de la armată.
Deciziile au fost luate la faţa locului la Galaţi, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă organizat la Galaţi, sub coordonarea premierului Marcel Ciolacu, care a ajuns ieri în zonă cu mai mulţi miniştri. Şi dincolo de ajutoarele de urgenţă, premierul promite că va fi rezolvată şi problema de fond a amenajărilor hidrotehnice care să protejeze populaţia de astfel de fenomene.
Și în județul Vaslui, 140 de locuințe au fost afectate de viituri și zeci de persoane, printre care şi copii, au fost evacuate din locuinţe în urma inundaţiilor produse în judeţ. În localitatea Griviţa, 2 pacienţi au rămas blocaţi în ambulanţe din cauza aluviunilor de pe carosabil, însă şoseaua a fost curăţată, astfel că o femeie însărcinată şi un bărbat cu hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din municipiul Bârlad. .
La nivelul judeţului Vaslui două tabere destinate persoanelor evacuate sunt operaţionalizate în municipiile Bârlad şi Huşi.
Ministerul Sănătăţii recomandă pentru mai multă siguranţă, în cazul inundaţiilor, ca apa din reţea să se consume fiartă şi răcită, dar fără a adăuga gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecţia chimică a apei contaminate cu preparate cu clor este eficientă pentru eliminarea bacteriilor şi a majorităţii viruşilor. În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, locuitorii sunt sfătuiţi să consume doar apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de reprezentanţii autorităţilor publice.
Ministerul de Interne a transmis, totodată, recomandări generale pentru a evita situaţiile de risc cauzate de fenomenele meteo periculoase. Cetăţenii sunt sfătuiţi să urmărească în permanenţă anunţurile autorităţilor, mesajele RO-ALERT şi să respecte indicaţiile acestora. În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de etapă autorităţile fac apel la cetăţenii să nu le traverseze şi să nu se apropie de malurile acestora. Iar conducătorilor auto li se recomandă să se intereseze din timp asupra stării vremii, atunci când intenţionează să plece şi la drum şi să evite zonele care se află sub avertizări de fenomene meteo severe.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ISU Galați, ISU VASLUI