Dobrogea, o poartă de salvare, în timpul Holocaustului
Publicat de Carmen Secuiu, 9 octombrie 2015, 17:37
Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului reprezintă un moment de evocare a unui timp și fenomen istoric din perioada 1938-1944, în care, prin politicile de discriminare practicate și România s-a plasat pe harta Holocaustului Europei, contribuind atât la victimizarea evreilor, dar și la salvarea unora dintre ei.
”Astfel, în Dobrogea, unde exista o bună înțelegere între etnii, ajutați de localnici, prin Portul Constanţa au reușit să emigreze în Palestina, 5000 mii de evrei, originari din România, dar şi mulţi veniţi din Polonia sau din state din Vest.
Peste douăzeci de nave au fost folosite pentru operaţiunile de salvare, dintre care Struma şi Mekfure s-au scufundat, micșorând numărul evreilor salvați.
Cei care nu au reușit să plece au fost obligaţi să lucreze în folosul comunităţii, majoritatea fiind internaţi în trei lagăre de muncă amplasate în localităţile Osmancea, Mereni sau Ciobăniţa.
În lagărul de la Osmancea a fost internat și rabinul Joseph H. Schehtter, şeful comunităţii evreieşti din Constanţa, distins cu Ordinul ”Coroana României”, în grad de cavaler, pentru participarea la Primul Război Mondial, în anul 1916”, explică dr. în istorie, specialist în problematica Holocaustului din România, Florin C. Stan.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când România și-a asumat responsabilitatea pentru faptele antisemite și a fost creat Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Elie Wiesel”.
Din martie 2016, timp de un an, țara noastră va deține președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, din care fac parte 31 de state, a adăugat istoricul Florin C.Stan.
carmensecuiu@radioconstanta.ro