ARHEOLOGIE. „Troesmis – un peisaj în schimbare”
Publicat de , 8 octombrie 2015, 16:48
Arheologi din Austria, Bulgaria, Germania, Polonia şi România participă, joi şi vineri, la simpozionul internaţional „Troesmis – un peisaj în schimbare”, organizat cu ocazia împlinirii a 2.000 de ani de la prima menţionare scrisă a cetăţii Troesmis din judeţul Tulcea.
Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti şi are drept rol prezentarea cercetărilor, efectuate în ultimii cinci ani la situl din comuna Turcoaia, prin metode neinvazive.
Unul din cele mai importante centre romane de la Dunărea de Jos, Troesmis a fost sediul Legiunilor a V-a Macedonica şi I Italica, la finele domniei lui Marcus Aurelius (161-180 d.Hr.), una dintre aşezările cetăţii primind statutul de „municipium”, penultimul rang pe care îl putea atinge un oraş roman până la cel de „colonia”.
În perimetrul cetăţii, în urma unor acţiuni de braconaj arheologic, s-au descoperit două tabulae din bronz care, în anul 2002 au fost scoase din ţară pentru valorificare. După ce au ajuns în America, în luna mai a acestui an, cele două obiecte de patrimoniu unice în România au fost repatriate şi se află în prezent în custodia Muzeului Naţional de Istorie al României, ca probă într-un dosar penal în care se investighează furtul lor.